Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inspirationskälla till ökad läsning

Att få fler Leksandsbor i alla åldrar att läsa.
Det är huvudmålet för den nya biblioteksplanen som tagits fram.
– En mycket bra och genomarbetad plan, berömmer kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg.

Den senaste biblioteksplanen gjordes 2010 och gällde i två år.
– Det har legat ett stort fokus på tillgänglighet och självklart kommer vi också att fortsätta det arbetet – som i det här fallet inte bara om att alla fysiskt ska kunna komma in i lokalerna, säger Mats Brandt, förste bibliotekarie.
– Inför förra planen bjöd vi in olika referensgrupper som fick berätta vad de hade för önskemål på service.

Mycket handlade då också om ny teknik och en bibliotekarie har numera ansvaret för IT, webb och andra så kallade sociala medier.
Den nya biblioteksplanen som personalen nu tagit fram har grunden i den gamla och gäller till och med år 2016. Och den här gången är det läsandet som lyfts fram.
– Vi vill nå fler kommun­invånare och få dem att läsa. Det gäller barn som vuxna. Bibliotekets viktigaste uppdrag är att inspirera till läsning, säger Mats Brandt.

Statistiken visar att bokläsandet bland barn och ungdomar minskar och att föräldrar läser allt mindre för sina barn.
Detta vill man i Leksand ändra genom att bland annat knyta en ännu närmare kontakt med förskolorna i kommunen samt utveckla den allmänkulturella barnverksamheten i Kulturhuset.

Med på ”framtidslistan” finns också ett tyst läsrum, en önskan om att kunna öka öppettiderna och möjlighet att lämna tillbaka böcker på filialbiblioteket i Insjön även är det är stängt.
– Vi kommer också att arbeta mer med marknadsföring av biblioteket. Det kommer att märkas i skyltfönster och även inne i lokalerna.
– Det ska bli ännu mera spännande att komma in på biblioteket, fortsätter Brandt.

När det gäller skolbibliotekarierna och deras roll de närmaste åren har läget ändrats en hel del sedan planen skrevs och ambitionen var ett ökat samarbete med skolan.
I fullmäktiges budgetmöte på måndag föreslås att minska antalet skolbibliotekarietjänster från tre till två.
– Jag vill inte kommentera det i nuläget mer än att den läsfrämjande verksamheten försvagas markant om beslutet går igenom.
– Förslaget går stick i stäv med kommunens mål i denna fråga, avslutar Mats Brandt.

Annki Hällberg/DT
annki.hallberg@dt.se