Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intagna på Säter vägras riktiga tallrikar

Nu kommer nya direktiv till rättspsykiatriska avdelningen, som gör bland annat Sture Bergwall upprörd - tvångsintagna förbjuds nu äta med riktiga bestick, tallrikar och dricksglas.

Det var i går som Sture Bergwall uppgivet skrev på sin blogg att han numera kommer vägras riktiga tallrikar i porslin vid måltiderna.

Eller som han själv skrev:
"I snart 23 har jag saknat det dukade bordet [...] men jag har fått äta på porslinstallrikar och med riktiga bestick. Efter alla dessa år får jag inte göra det längre".

Bergwall skriver i inlägget att de intagna informerats om att förbudet kommer att införas den 7 december, alltså i morgon.
När DD ringer upp Ulf Cristoffersson som är verksamhetschef vid Säter, vill han först inte kommentera ärendet utifrån ett blogginlägg från en intagen.
– Jag kan varken bekräfta eller dementera det som står i någons blogg. Jag vet att vi håller på med en översyn på avdelningarna gällande bland annat bestick dock.

Något senare återkommer verksamhetschefen efter att ha sett över ärendet.
Han säger bland annat att den rättpsykiatriska kliniken genomgått en organisationsförändring och att det då skedde "en rad standardiseringar" i syfte att undvika onödiga säkerhetsrisker för patienter och för personal.
"Under 2013 har vi haft incidenter på flera avdelningar där porslin kastats och där personal har misshandlats med olika köksattiraljer", skriver Ulf Cristoffersson i ett mail och fortsätter:
"Det är således vår skyldighet att värna om en patientsäker miljö likväl som en god arbetsmiljö".

Verksamhetschefen bekräftar att de tvångsintagna numera enbart får dricka ur plastmuggar och äta från plasttallrikar med bestick i plast.
"Den betydande skillnaden är att dessa inte utgör samma risk i vårdmiljön", menar Ulf Cristoffersson i mailet och förtydligar att det inte är vanligt engångsmaterial som de intagna numera får äta med.
Visserligen kan beslutet grunda sig i allvarliga incidenter som skett på Säters rättspsykiatriska avdelning med just stålbestick den senaste tiden.

Under förra året dömdes en av de intagna till bland annat rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, efter att ha huggit en av de anställda med en kniv i ansiktet under en måltid.
Bergwall uppger på sin blogg att han beslutat att anmäla Säters rättpsykiatriska klinik till IVO, alltså den nya tillsynsmyndigheten kallad Inspektion för vård och omsorg, på grund av de nya riktlinjerna.

"Beslutet att förbjuda de tvångsintagna att äta med riktiga bestick och på riktigt porslin är respektlöst och därmed ett brott mot föreskriven integritet och god omsorg. Detta måste åtgärdas omedelbart", skriver han avslutningsvis på sin blogg.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se