Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inte acceptabelt"


En funktionshindrad borlängebo hade rätt till en bostad med särskild service. Men det dröjde ett år innan kvinnan fick stödet.
Socialstyrelsen kräver nu att Borlänge kommun döms att betala nästan 400000 kronor för den långa väntan.

Kommunen är skyldig att rapportera beslut om stöd som ännu inte genomförts.
I juli 2009 beviljade omsorgsnämnden en bostad med särskild service åt en ung kvinna. Först i juli ett år senare fick hon hjälpen.
Omsorgsnämnden förklarade dröjsmålet med att tillgången till lägenheter i Borlänge minskat kraftigt.
Men ett beslut om insats enligt LSS, lagen om stöd och service, ska i princip verkställas omedelbart. Och bostad med särskild service har stor betydelse för den enskilda, konstaterar Socialstyrelsen.

"Inte acceptabelt"

En kommun eller landsting får ändå viss tid på sig. För kvinnan i Borlänge var tre månaders väntan rimlig, anser myndigheten.
"Dröjsmål på ett år är inte acceptabelt".
Lagen ger då möjlighet att ta ut en särskild avgift. Socialstyrelsen anser nu att kommunen ska betala 43634 kronor för varje månad som kvinnan väntat orimligt länge.
Borlänge kommun har ett ansvar för att fortlöpande planera för att de personer som omfattas av lagen får sina behov tillgodosedda, skriver myndigheten.
Ansökan om särskild avgift går nu till Förvaltningsrätten i Falun.

KARIN SUNDIN