Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte fängelse trots pistolhot

Tonåringen blev hotad, fick en pistol mot pannan och hörde avtryckningen. 24-åringen som höll i pistolen slipper fängelse.

En tonåring från Hedemora kommun stod på busstationen i Avesta och väntade på att bli hämtad. 24-åringen, som då bodde i Avesta, och en kamrat ropade ”Neger kom hit”. De gick fram till honom och kom med rasistiska tillmälen.
24-åringen tog fram en pistol och satte den mot offrets huvud, pojken hörde hur det klickade. Han sprang i panik från platsen, gömde sig på en gård och ringde polisen. 24-åringen och hans kamrat greps. Pistolen visade sig vara en verklighetstrogen soft airgun.
Offret berättade vid rättegången att han inte längre åker till Avesta. Han har hoppat av skolan i Avesta. Han går aldrig ut ensam på kvällar och han har svårt att sova.
24-åringen kom vid rättegången inte ihåg någonting. Vid polisförhör hade han berättat att han var så berusad att han knappt kunde stå. Han sa också att han inte skulle ha problem med att sätta en kula i offrets huvud.
Vid rättegången bekräftade 24-åringens kamrat offrets berättelse. Han sa också att de använt ”Hitler-fraser”.

Rätten ansåg att brottet var grovt, offret hade skäl att tro att han skulle bli skjuten. Straffvärdet bedöms till minst åtta månaders fängelse. Men 24-åringen, som har flera tidigare domar på sig, slipper fängelse. Domstolen går på Frivården yttrande att 24-åringen vill ändra sitt beteende och står i kö för kontakt med psykiatrin.
I domen står att tingsrätten med stor tvekan frångår fängelsestraff. 24-åringen får fortsatt skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst.
Han ska också betala ett skadestånd på 20 000 kronor till offret för kränkning.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se