Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte hela sanningen om Estonias förlisning

Till Arne Franklin.

Jag läste din insändare ”låt Estonia vila i frid”.

Tänk att du också gått på att det var stormen som orsakade katastrofen. Det var en del oegentligheter som gjorde att Estonia gick under. Fyrtiosex medlemmar följde Estonia i djupet.

Klubben var handlingsförlamad i ett halvår, men tack vare att det kom ett kort från en anhörig, så startade klubben om igen. Jag tog då över ordförandeposten för Metalls pensionärsklubb så jag har följt vad som har rört den här frågan.

Det var tyst ett helt år, då jag fick till uppgift att kontakta kommunikationsminister Ines Uusmann.

Vi ställde tre krav till henne och de tre kraven tog hon fasta på, det var så att man fick inga pengar så man kunde inte informera de anhöriga.

Efter vårt brev så fick man pengar, dessutom så utsåg hon Peter Örn att ett helt år åka runt till de berörda föreningar som bildats som få säga hur man ville ha det.

Nästan hundra procent ville att man skulle bärga så många kroppar man kunde. När beslutet kom så hade man fått en ny minister, då hade Mona Sahlin hand om frågan och då blev det stopp, det blev ingen bärgning och varför blev det inte det?

Man hade nu fått kalla fötter och man beslutade att täcka över Estonia med cementblock.

Men det blev sådana hårda protester att det fick man inte göra, då hade man mörkat det som hände den natten.

För mig är det en gåta att man är så rädd att tillåta dykning, men det förstår jag, då riskeras sanningen komma fram.

Ja du Arne, jag skulle vilja skriva mycket mer, men en sak vill jag säga och det är att den här frågan om Estonia är en skam för landet Sverige och jag hoppas att sanningen en dag kommer fram.

Sune Höglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel