Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Inte kommunens sak att ordna festivaler”

De senaste artiklarna om bristen på evenemang i Mora har inte passerat kommunen obemärkt. Socialnämndens ordförande Bernt Persson vill nu ge svar på tal.

Det var senast i september 2012 som länsstyrelsen gjorde en tillsyn över hur kommunen arbetar med tillståndsgivning och kontroll enligt alkohollagen. Resultatet: ”Det fungerar mycket bra.”
Mer specifikt har man kontrollerat sju slumpvis utvalda ärenden som har handlagts. Samtliga var klanderfria.

– Folk som har tillstånd måste förstå att alkohollagen är en skyddslag. Och vi följer lagen helt enkelt. Jag läste kritiken om att vi måste använda sunt förnuft, men hur ska man pröva sunt förnuft i förvaltningsrätten? Vi måste följa lagen, och det förstår inte en del, säger Bernt Persson (S).
Bernt poängterar att även han kan ha synpunkter på vad lagstiftaren har sagt och menat.
Men som myndighet är det inte hans jobb att ifrågasätta lagen.

– Det är viktigt att förstå att det ändå är alkohol det handlar om. Alkoholen är ett stort problem i dagens samhälle. Det finns inget så farligt område som krogar när det kommer till misshandel, säger Bernt.
Vidare betonar Bernt att det inte ligger på kommunens bord att arrangera festivaler eller nöjesengagemang.
– Det måste finnas drivkraft i befolkning, säger Bernt och pekar ut grannkommunernas evenemang som samtliga är privata initiativ.

– Jag tycker inte vi agerar motvind när det kommer till att stödja tillställningar i Mora. Tvärtom har vi historiskt lånat ut mark helt gratis. Från min horisont har det inte varit något motstånd.
Han lyfter fram flygdagen som skedde tidigare i augusti som exempel på vad ett gäng eldsjälar kan åstadkomma i Mora.
– Att det finns många sportevenemang i Mora beror på att vi har många sportintresserade här. Men vi ser gärna fler eldsjälar och flera tillställningar.

Stefan Rämgård/DT