Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationella kvinnodagen: Feministisk utrikespolitik angelägnare än någonsin

Sällan har den feministiska utrikespolitiken känts så angelägen som i år. Runt om i världen ser vi hur familjekonservativa röster blivit allt mer högljudda. Det är röster som vill inskränka kvinnors självbestämmande. Röster som driver fram lagar av den typ som nyligen avkriminaliserade våld i nära relationer i Ryssland.

Annons

Röster som inspirerat president Donald Trump att underteckna ett beslut som innebär att internationella organisationer som vill ta emot finansiellt stöd från USA varken får informera om, eller utföra, aborter. Exemplen på hur kvinnors rättigheter begränsas är tyvärr många.

För oss socialdemokrater är starka åtaganden för jämställdhet och mänskliga rättigheter, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter en av de viktigaste utrikespolitiska prioriteringarna. Det är lätt att bli nedslagen av utvecklingen men med en feministisk regering och Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd har Sverige visat att ett politiskt och ekonomiskt stöd kan göra skillnad.

LÄS OCKSÅ Internationella kvinnodagen FN-förbundet: "Nytt hopp för Sveriges unga"

Låt oss ge några konkreta exempel på feministisk utrikespolitik i praktiken:

- 65 länder och organisationer har under svensk ledning gjort över 300 åtaganden för att stärka arbetet mot könsrelaterat våld.

- Sverige har genom stöd och påverkansarbete bidragit till att ett 90-tal lokalsamhällen har övergett kvinnlig könsstympning.

- Svenskt kärnstöd till FN:s befolkningsfond under åren 2014-2015 har förhindrat över 650000 oönskade graviditeter, cirka 200 000 osäkra aborter och cirka 1 000 fall av mödradödlighet, samt bidragit till att över 1 600 000 människor har fått tillgång till preventivmedel.

- Svenskt stöd har även bidragit till införande av sexualundervisning i skolan i 21 länder i Afrika.

- Frankrike och Israel har antagit sexköpslagstiftning efter svensk modell.

LÄS OCKSÅ Ledarkrönika: "Utan kvinnor är samhället inte jämlikt"

Kvinnokampen har aldrig varit en lätt kamp, och inga framsteg kan tas för givna. Sverige måste fortsätta stå upp för internationellt överenskomna regler och värderingar. Vi ska visa att öppna demokratiska samhällen som respekterar mänskliga rättigheter leder till välstånd för hela samhällen och befolkningar. Den feministiska utrikespolitiken bidrar till förändring mot jämställda, fredliga och demokratiska samhällen där individer av alla kön och bakgrunder är fria att bestämma över sina egna liv. Behovet av en feministisk utrikespolitik är större än någonsin.

Kenneth G Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott

Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel