Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationella kvinnodagen: KD-kvinnor: Dags att stå upp för kvinnors och barns rättigheter

Annons

Systrar, bröder, samtliga partier och organisationer – ställ upp. Höj din röst och visa ditt stöd för våldtagna kvinnor och barn.

På internationella kvinnodagen förbehåller jag mig rätten, offentligt, att skrika ut min vrede över hela landet. Över de växande sexualbrotten som drabbar allt fler kvinnor och barn i vårt land, Dalarna, och Falun. På bad, i skogen, på nöjesplatser, i hemmet, på gator och torg där brotten sker.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Mer måste göras för att stoppa mäns våld mot kvinnor"

Var tredje kvinna känner sig otrygg. Det är fullständigt katastrof. Ingen kan undgå sista händelsen där en kvinna våldtags och förnedras, inför världens ögon. Hon gråter och jag med, hon skriker och jag med. Och med ett trasat underliv försöker hon få rätten på sin sida. Att få männen att sona sitt straff för det grova brottet som begicks. Att få upprättelse om det någonsin går.

LÄS OCKSÅ Allt fler svenskar känner sig otrygga - stor skillnad mellan kvinnor och män

Men samhället är ännu inte berett att bestraffa gärningsmännen för deras brott. I stället kan de till och med få ett skadestånd när domstolarna är oeniga. Ofattbart. Det är ett fundamentalt fel på vår syn när det kommer till sexualbrott. Frågan är långt från vara prioriterat. Det är som ett sjunkande skepp fyllt av hål som samhället vägrar prioritera.

LÄS OCKSÅ OCH SE TV Hon vill göra Ludvika tryggare

Vi måste få en förändring både i lagstiftning och syn på kvinnor och barn. Därför ska vi redan i hemmet tala med barnen om synen på sex. Jämställdhet. Sexualundervisning måste intensifieras, handlingsplaner i alla kommuner måste inrättas och kulturella skillnader måste få utrymme till diskussion och upplysning. Tydlig information om konsekvenser, att avsiktliga brott måste bestraffas och det bör vara mycket hårdare.

LÄS OCKSÅ OCH SE TV Nolltolerans för våld mot kvinnor (2016)

Därför vill vi i Kristdemokratiska kvinnoförbundet i Dalarna uppmana alla kommunstyrelser i Dalarna att agera i fråga och upprätta planer med mätbara mål för att på sikt minska de sexuella brotten som begås. Detta är enda vägen att få bukt på problemet. Detta upprop ser vi som nödvändig. Och till dessa kvinnor och barn vill vi säga att ni inte är ensamma i dag. Er kamp är vår och våra röster ska höjas för att synliggöra de åtgärder som på sikt kan förhindra de oanade konsekvenser som dessa brott medför.

Nu är det dags för Dalarnas män att stå upp för kvinnors och barns rättigheter. Befria dem från de horribla konsekvenserna av våld och förtyck. Det är hög tid. Det kostar liv.

Katarina Gustavsson,

ordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare