Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intryck på fem minuter

Fem minuters intervju, 20 sekunders förflyttning – om och om igen under 1,5 timme. Det var upplägget när 15 företag och ett 60-tal ungdomar träffades i ”speedmeeting” på Arenan i Falun på tisdagen.
– Jag hoppas få jobb, säger Marian Ahmed.

Tanken med de snabba mötena var att hjälpa arbetslösa ungdomar från 18 års ålder upp till 25 år att komma ut på arbetsmarknaden. Ungdomarna får en ersättning via programmet Jobbgaranti för ungdomar, vilket gör att en praktikplats inte kostar något för företagarna.

Initiativtagare Susanne Nyman, företagschef vid Swedbank i Falun, tror att snabba möten är ett bra sätt för unga att få kontakt med företagare. Hon tror också mycket på praktikplatser som en väg in i arbetslivet.
– Om vi ska tänka mer på framtida kompetensförsörjning tror jag att vi måste jobba mer med interna utbildningar och alltså gå mer efter person än utbildning, säger Susanne Nyman, som själv har goda erfarenheter av detta.
– Praktiken kanske inte måste leda till ett jobb – den kan ju också leda till att ungdomar studerar vidare och hittar det som de vill göra.

I sitt koncept Unga jobb har Swedbank som målet att skapa 10 000 praktikplatser genom att föra samman sina företagskontakter med arbetslösa ungdomar.
– Vi har kommit upp i 4 000 platser hittills, säger Susanne Nyman.
Om några veckor kommer hon att följa upp om tisdagens träffar ledde till fler praktikplatser.
– Vi har sagt att det som händer, det händer, och jag tror att det händer mycket.

Med i arrangemanget på Arenan var också Bjursås sparbank, Falu kommun, arbetsförmedlingen och organisationen Företagarna.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se