Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inventering av fiskgjuse slutförd

Sommarens inventering av fiskgjusar har fått stort gensvar i Dalarna. 142 säkra häckningar har rapporterats. Dessutom ett 40-tal mer osäkra, men troliga häckningar. Det är betydligt fler än vid den förra genomgången, som gjordes 2001.

Då de två inventeringarna inte är helt jämförbara, är det svårt att säga om fiskgjusarna ökat i något större antal.
Inventeringarna av fiskgjusar har gjorts i hela landet. Här i länet är det Dalarnas Ornitologiska Förening, som gjort den. Syftet med att regelbundet inventera olika fågelarter är att se om de förändras i antal och i så fall ta reda på vad det kan bero på.
Vid den inventering som gjordes 2001 rapporterades 93 häckningar i Dalarna. Hittills i år har 142 häckningar rapporterats. Det är dessutom troligt med ytterligare ett 40-tal, men där har inte boplatserna hittats.
– Det kan tyckas vara en kraftig ökning jämfört med den förra inventeringen, men svårt att helt fastslå, säger Urban Grenmyr ansvarig för insatserna i Dalarna.
– En del av förklaringen kan vara att delar av länet den här gången har täckts upp bättre än 2001. Det gäller exempelvis Smedjebacken, Ludvika, Mora och Älvdalens kommuner.

Troligtvis är beståndet av fiskgjusar relativt stabilt över större delen av Dalarna jämfört med förra inventeringen. I områden där fiskgjusarna följts noga under många år, som i Malung-Sälen, Leksand och Falu kommuner har det inte skett några större förändringar i antalet.
Men det finns områden där fiskgjusen tycks ha minskat i antal. I Hedemora har arten minskat från 25 till 15 par. Även i Avesta kommun noteras en minskning.
Den kan bero på häckande havsörnspar i fiskgjusereviren. Det finns en viss konkurrens mellan de två arterna, bland annat om boplatserna. Havsörnen kan också stressa fiskgjusen så att den släpper det slagna bytet.

Vid årets inventering hittades några spektakulära häckningsplatser, bland annat i kraftledningsstolpar och en unik på en större sten i en sjö i södra Dalarna.
Fiskgjusen häckar vanligtvis nära sjöar, då den helt lever av fångad fisk. Ibland kan den bygga bo flera kilometer från sjöarna, som på en myrholme. Vanligtvis väljer den att bygga boet i toppen på någon tall.
Fiskgjusen tycks vara en fågel som engagerar många människor. Inventeringen har fått stor uppmärksamhet och ett glädjande stort gensvar från fågelintresserade i hela Dalarna.
Fiskgjusen är en relativt stor och grann fågel, som man lätt lägger märke till, inte minst då den står stilla över en sjö och ryttlande spanar efter fisk som den störtdyker efter. Det är en flyttfågel som övervintrar i Afrika. Till Sverige återkommer den redan i mars eller april.

Flest häckande par i länet har rapporterats från Falu och Älvdalens kommuner, men den finns spridd i hela länet.
Det preliminära resultatet kommunvis av häckande fiskgjusar:
Avesta 6 par, Hedemora 15, Säter 6, Smedjebacken 12, Ludvika 8, Borlänge 6, Falun 19, Leksand 13, Rättvik 7, Vansbro 4, Gagnef 1, Malung-Sälen 12, Mora 14, Orsa 2 och Älvdalen 17 par.
Hela inventeringen ger utrymme för ett visst mörkertal. Dalarnas Ornitologiska Förening ber därför allmänheten om hjälp.
– Ring och rapportera om boplatser i länet på telefon 070-6978010, säger Urban Grenmyr. Det är värdefulla uppgifter.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se