Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investerar 400 miljoner kronor i höglager och transportbro över järnväg

Efter år av planering har Spendrups Bryggeri bestämt sig för att komplettera det senast byggda låglagret, på Skackelbackens industriområde i Grängesberg, med även ett höglager. En 400-miljonersinvestering som även innefattar en spektakulär bro uppe i luften - ett inbyggt transportband för dryckespallar - från bryggeriet över riksväg och järnväg till nya höglagret.

Jens Spendrup, VD på Spendrups, låter meddela att i augusti tas det första spadtaget till det som ska bli ett nytt höglager på Skackelbacken i Grängesberg. En 40 meter hög lagerbyggnad som byggs omedelbart bakom det från i vintras nybyggda låglagret.
Spendrups produktionsvolymer fortsätter att öka och därmed också behovet av mer lagerutrymme.
Det nya lagret kommer att rymma 45 >000 dryckespallar motsvarande cirka 30 miljoner liter dryck för utlastning till kunder.

Bro i luften

Därmed kan man säga att bryggeri respektive lager med utlastningshallar skiljs åt, med riksväg och järnväg emellan - men förbinds uppe i luften med en spektakulär bro. Inuti bron ska dryckespallar gå per automatik från bryggeri till lager.
Inga fordon kommer att få plats att gå inuti det inbyggda transportbandet, men anställda ska kunna gå där.

Största satsningen

- Detta här är den största enskilda investeringssatsning Spendrups någonsin gjort, säger Jens Spendrup.
Hela projektet handlar om närmare 400 miljoner kronor och det är ett italienskt företag, System Logistics, som vunnit upphandlingen vad gäller tekniklösningen.
I projektet ingår alltså: höglager, en bro över riksvägen och järnvägen, en ny utlastningshall, lagerkontor samt personalutrymmen.

Satsar i Gränges

- För att förbättra Spendrups konkurrenskraft måste vi fortsätta att satsa storskaligt. Våra planer är att i framtiden ha Sveriges största bryggerianläggning i Grängesberg och därmed successivt koncentrera mycket av vår verksamhet till Bergslagen, enligt Jens Spendrup.

BOO ERICSSON