Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invigning av ny utställning i Gruvmuseet

Den 6 juni öppnar Falu Gruva del 2 (av 3) i utställningen om 1 000 år av historia i ett kulturhistoriskt science center i Gruvmuseet för allmänheten.
Historien i del 2 är om åren 1533 till 1799 och ska åskådliggöras med interaktivitet och lärande i fokus.
Dessutom stimulera besökarna att förstå sammanhanget mellan Gruvans och Sveriges historia.

– På ett pedagogiskt sätt berättas bland annat om hur världens första aktiebolag drev fram nya innovationer, startade Sveriges första akutsjukhus och hur Falun blev en central plats för handel, vetenskap och teknik, säger antikvarie Gunilla Hedenblad.

– Vi har jobbat med utställningen sedan oktober förra året och är nu glada att kunna öppna. Del 3, sista delen med år 1800 till 2001, kommer att öppnas om ett år. Då kommer de tre delarna att vara basutställningen i Gruvmuseet under många år framöver.

Utställningen är mycket pedagogiskt utförd och torde intressera främst de yngre som besöker museet. I princip allt kan man ta i, dra i och peta på samtidigt med fyllig information.

– Eftersom besöket nere i själva gruvan inte är handikappanpassat har vi därför gjort denna utställning tillgänglig även för rullstolsburna, säger utställningsproducent Ann-Sofie Axelsson.

Att så att säga kunna åka ner i tunnan som hänger i Creutz lave är en annorlunda upplevelse bland mycket annat i utställningen.

Att kliva i tunnan i mörkret, eller rulla fram med sin rullstol och sedan få uppleva en gungande nerfärd i gruvan är mycket intressant och givande. Vill man dessutom få benet avsågat (amputerat) finns den möjligheten också (fiktivt) bland mycket annat.

Ni som ska besöka utställningen, ta god tid på er och upplev en del av Sveriges historia genom bland annat Falu Gruva med Kårebocken, Gustav Vasa, Carl von Linné, Christoffer Polhem, kopparsaker, mynt, malm, verktyg, tekniska lösningar och laboratorium.

Utställningen har en yta på 375 kvadratmeter och har kostat cirka 3,5 miljoner kronorexklusive egen arbetstid. Finansieringen är gjord genom sponsorerna Marcus och Marianne Wallenbergs stiftelse och St Örjans Gille. Utställningsproducent ärAnn-Sofie Axelsson. Utställningsarkitekter: AEOW Arkitekter, grafisk form: Daniel Bjurgård, illustratör: Moa Hoff och interaktiv design: PetterFeltenstedt.