Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isabel Redhe visade äkta svensk kultur och bjöd på jordgubbstårta

Annons

När 19-åriga Isabel Redhe vill visa upp äkta svensk kultur, åker hon hem till Dala-Floda.
I lördags visade hon upp byn för en grupp ungdomar från Palestina.
- Vi bjöd på jordgubbstårta vid Kvarna, berättar Isabel som jobbar ideellt för att ge unga i det konflikthärjade landet hopp om framtiden.

Isabel Redhe har alltid varit intresserad av politiska frågor, men har inte fångats av partipolitiken:
- Under Gazainvasionen förra året blev jag intresserad av konflikten mellan Israel och Palestina, och då var det enkelt att ta ställning, berättar hon.
Sedan dess har hon arbetat ideellt i projektet United Youth som i ABF:s och Palmecentrets regi riktar sig till palestinska ungdomar i Jerusalem.

En besvikelse

Bland annat stöder projektet en fritidsgård i Jerusalem, säger Isabel och förklarar att det inte pratas så mycket politik i projektet, utan att det hela mer handlar om gemenskap och om att sprida glädje och hopp om en bättre framtid.
- Jag har besökt Palestina tre gånger och vi tagit emot flera palestinska grupper här i Sverige. Då har vi besökt Stockholm och det har blivit lite av en besvikelse för ungdomarna. De tycker inte att de fått grepp om den svenska kulturen i storstan, berättar Isabel som till vardags arbetar inom hemtjänsten i Stockholm.

Älskar tårta

För att visa det "äkta Sverige" och svensk landsbygdskultur tog hon med sig gruppen - tolv ungdomar och tre ledare - till Dala-Floda. De åt mat på Wålstedts gård i Hagen och guidades i Kvarna-området med efterföljande fika:
- Vi åt jordgubbstårta, det är det bästa de vet med Sverige, säger Isabel med ett skratt.
Under söndagen var hela gänget påLeksands Sommarland.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS