Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isabel Redhe visade äkta svensk kultur och bjöd på jordgubbstårta

När 19-åriga Isabel Redhe vill visa upp äkta svensk kultur, åker hon hem till Dala-Floda.
I lördags visade hon upp byn för en grupp ungdomar från Palestina.
- Vi bjöd på jordgubbstårta vid Kvarna, berättar Isabel som jobbar ideellt för att ge unga i det konflikthärjade landet hopp om framtiden.

Isabel Redhe har alltid varit intresserad av politiska frågor, men har inte fångats av partipolitiken:
- Under Gazainvasionen förra året blev jag intresserad av konflikten mellan Israel och Palestina, och då var det enkelt att ta ställning, berättar hon.
Sedan dess har hon arbetat ideellt i projektet United Youth som i ABF:s och Palmecentrets regi riktar sig till palestinska ungdomar i Jerusalem.

En besvikelse

Bland annat stöder projektet en fritidsgård i Jerusalem, säger Isabel och förklarar att det inte pratas så mycket politik i projektet, utan att det hela mer handlar om gemenskap och om att sprida glädje och hopp om en bättre framtid.
- Jag har besökt Palestina tre gånger och vi tagit emot flera palestinska grupper här i Sverige. Då har vi besökt Stockholm och det har blivit lite av en besvikelse för ungdomarna. De tycker inte att de fått grepp om den svenska kulturen i storstan, berättar Isabel som till vardags arbetar inom hemtjänsten i Stockholm.

Älskar tårta

För att visa det "äkta Sverige" och svensk landsbygdskultur tog hon med sig gruppen - tolv ungdomar och tre ledare - till Dala-Floda. De åt mat på Wålstedts gård i Hagen och guidades i Kvarna-området med efterföljande fika:
- Vi åt jordgubbstårta, det är det bästa de vet med Sverige, säger Isabel med ett skratt.
Under söndagen var hela gänget påLeksands Sommarland.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS