Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isak Jansson - komikern och filosofen från Enviken

/
  • Enviks-sonen Isak Jansson startade Norrare Comedy Club i Falun och är en Dalaentreprenör med förkärlek till filosofi och
  • FOTO: CECILIA BURMAN
  • Min Dalaguide till: John Coltrane, Bill Evans, Chet Baker och Charles Mingus. -- Vi skulle kunna bli ett bra jazzband, jag vet dock inte vad jag ska spela, men vi skulle nog kunna ta Dalhalla. SKISS: ISAK JANSSON

Annons

Isak Jansson är en ung komiker som är uppvuxen i Enviken.
Han tog stand up till Falun med Norrare Comedy Club.
Han kallar sig hobbyfilosof, samhällskritiker och folkhemsabsurdist i en värld kantad av paradoxer och hoppbackar.

När Com Hem skickar rek-lam till Isak Jansson trots att han har en ”Ingen rek-lam, tack”-skylt på dörren ringer han upp dem och ber dem sluta. Ändå fortsätter reklamen att komma, den är nämligen förpackad i brev adresserade till Isak. På sin hemsida uppger Isak att ”nu är det krig” och att han måste ta tag i det med egna (komiska) händer om terroriseringen inte upphör. Det beskriver ganska bra hur Isak Jansson jobbar, med humor som vapen.
- Jag har ett behov av att uttrycka mig och skildra den värld jag lever i. Att jag råkar uppfatta den som komisk till 99, 9 procent handlar om mig som person, säger Isak Jansson.

Glömmer inte Enviken

Isak är 25 år och bor i Stockholm där han uppträder inom stand up, som han också håller workshops i, samtidigt som han pluggar till historielärare på Stockholms universitet. Men ursprunget är inte glömt, det var trots allt i Enviken utanför Falun som han började med teater, film och skrivandet som ledde till komiken och stand up-scenen. För tre år sedan flyttade han från Falun till Stockholm och började köra på stand up-klubbar. För ungefär två år sedan startade han Norrare Comedy Club på Harrys i Falun, där restaurang- och pubgäster kunnat njuta av etablerad stand up en gång i månaden.
- Jag har alltid varit intresserad av stand up, men det har aldrig funnits något sådant i Falun, så jag bestämde mig för att starta en egen professionell klubb med lokal prägel. Tanken var att hålla hög klass på komiker som kom utifrån, samtidigt som vi reserverade en plats för oetablerade komiker från Dalarna som ville testa att köra stand up.

Ger tillbaka

Ett sätt att ge tillbaka också, menar Isak. Det är svårt för landsbygden att behålla kulturarrangörer, alla vill så småningom till Stockholm.
- Jag är ju född i Stockholm men uppvuxen i Enviken, USA och Australien. Jag har märkt att många bra arrangemang i Stockholm ordnas av människor som kommer utifrån. Jag tror det är en fördel som entreprenör, att komma från landet - där är man bättre på att värna om sina sociala kontakter.
- Det är kanske inte så konstigt. Har du fyra personer i samma åldersgrupp när du växer upp får du lära dig stå ut med dem, till skillnad från i en storstad där man bara kan byta ut sina vänner. Folk från landet går att lita på och det är en viktig egenskap i en sådan här konkurrensrik bransch, säger Isak.
Isak föddes i Nacka 1984. Tre år senare gick flyttlasset till Australien för hela familjen Jansson där de stannade i fem år. Så det var först som åttaåring Isak kom till sin mors hembygd Enviken. Två år stannade de innan nästa flytt gick till USA där de bodde i två år, för att till slut återvända till raggarbyn i Dalarna. Kringflackandet har han uppfattat som nyttigt.
- Jag har större flyt i mitt språk och det är en fördel för nu öppnar alltfler engelskspråkiga stand up-klubbar, även för svenska komiker. Jag har också större respekt för det svenska samhället, i alla fall i jämförelse med USA.
- I Dalarna var det enda man var rädd för som barn, Thomas Quick och sån där grålera som man kunde sjunka ner i. I USA var man rädd för så mycket mer. Vi körde bil överallt och var jag rädd om jag gick ett kvarter bort till en kompis, utan anledning. Tyvärr känns det som om vi är på väg åt samma håll i Sverige, se bara på skrämselhysterin kring svininfluensan, säger Isak.

Kritisk granskning

Samhällskritik och politisk satir hör till kulturvärlden. Isak ser ingen skillnad i att vara komiker, filosof eller politiker. Förutom maktförhållandena.
- Samhället behöver mer humor! Det är ingen slump att det är det första man kväver i en diktatur. Därför behövs vi komiker, vi kan kliva in och skämta om svininfluensan utan att vara dömande, men ändå en kritisk granskning av verkligheten.
- Det behövs fler människor som vågar ställa saker på sin spets, så att det inte bara är politiker och ”experter” som tycker. Magnus Betnér är bra på att ta upp allvarliga ämnen utan att döma, men även folkliga komiker som Babben och Johan Glans som tillsynes skämtar om alldagliga saker, gör det. Lär man sig se det komiska i något enkelt, som pappersmuggar kan man lära sig se det komiska i korruption.
- Här vill jag intyga att jag inte har några skämt om pappersmuggar.

Nya perspektiv

Isak menar att humor handlar om att vända och vrida på verkligheten och att hela tiden angripa samhället ur nya perspektiv.
- Folk tar saker på för stort allvar, som när man får en knuff i ryggen när man spelar fotboll på skoj. Då kan jag å ena sidan tänka ”kom igen, det är ju bara lite fotboll” men å andra sidan ”är det faktiskt fotboll vi spelar här!” Världen är paradoxal och känslan av det uttrycker sig bäst i humor, säger Isak.

Norrare på Arenan

Norrare Comedy Club har flyttat från Harrys till mer ungdomsanpassade Arenan i Falun. Isak ser klubben som fristående och skulle gärna se den flytta runt i hela Dalarna.
- Jag har mobilen påslagen om man säger så.
Han bor fortfarande i Bagarmossen och inte i Dalarna. Finns det något som skulle få honom att flytta hit?
- Om de skaffade två litet större hoppbackarÖ det känns viktigt, och om vi får OS, då kommer jag, säger Isak.
Ö Dalarna besparas inte lite samhällskritik bara för att det är hans ursprungliga hem.
- Nej, det handlar mer om vilka möjligheter som finns och om jag vill hålla på med stand up måste jag bo där det händer saker och det är i Stockholm, säger Isak.

Välgörenhetshumor

Isak Jansson uppträder tillsammans med vännen och skådespelaren, tillika komikern Thomas Eriksson på Nisserska teatern den 26 och 28 december med ”en humorkväll i välgörenhetens tecken, för en tunnelbana i Enviken. Det kostar 50 spänn men det är gratis julmust!”
CECILIA BURMAN
023 476 07
cecilia.burman@daladem.se

Mer läsning

Annons