Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isak Öhrström skriver historia – klar för OS i kanotslalom

För första gången har en svensk blivit uttagen till OS i kanotslalom.
– Det här är lite av en kvalitetsmärkning och det är kul att vara den som sätter den stämpeln, säger 25-årige Isak Öhrström efter beskedet.

Isak Öhrström, som kommer från Östersund och numera bor i Falun, kommer att skriva idrottshistoria i Rio de Janeiro. För första gången har en svensk blivit uttagen till OS i kanotslalom.

– Det är otroligt coolt. Just att det är första gången som vi kommer att ha en svensk kanotslalompaddlare på OS är fantastiskt, inte bara för mig utan även för min klubb och för sporten. Det är stort, säger 25-årige Öhrström, som har en åttondeplats på världscupen som bästa resultat.

Läs också: Möt länets nya OS-hopp – "Mitt bästa kan räcka till Rio"

Öhrström kommer att resa till Brasilien två veckor innan tävlingarna i Rio inleds.

– Jag kommer vara där och träna på banan. Jag har inte varit där själv tidigare, men det ser ut att vara en rolig bana med många trixigheter. När jag kommer dit handlar det mest om att lära känna banan, säger Öhrström, som tror att banan kan passa honom.

– Kollar jag historiskt är det så att ju svårare banan är tekniskt, desto bättre har det varit för mig.

I Öhrströms klass kommer cirka 25 deltagare att ställa upp under tävlingarna i Rio. Banan kommer att ändras efter kvalen till semifinal och final och tävlingsdagarna för kanotslalomen är 7–11 augusti. Motståndarna har Isak Öhrström redan bra koll på efter tävlingar i Europa- och världscuper.

– Det finns ett par riktigt vassa namn och ett par mer okända också. Mitt mål kommer vara att fokusera på mig själv och kunna njuta av att vara där. I och med att det inte är något man-mot-man-moment handlar det om att fokusera på sitt eget. Men jag känner mig snabb och bra, så det ska bli riktigt kul, säger Öhrström.

Läs också: Isak Öhrström på god väg mot OS-start i kanotslalom

En OS-uttagning är en dröm för många aktiva idrottare, men att dessutom få skriva historia som första svensk i sporten gör Öhrström extra glad över uttagningen.

– Det är klart att det är kul att visa att idrotten utvecklas i Sverige och att vi kan nå så hög nivå. Det här är lite av en kvalitetsmärkning och det är kul att vara den som sätter den stämpeln. Det betyder mycket för mig, men även för teamet runt omkring.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) tog på fredagen även ut dressyrryttarna Juliette Ramel och Therese Nilshagen. De båda OS-debutanterna kompletterar dressyrlaget där Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén sedan tidigare ingår.

"De här ekipagen har gått från klarhet till klarhet under våren. Det är roligt att kunna presentera två nya till OS-start", säger dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå enligt ridsport.se.

OS-truppen innehåller nu 141 aktiva. (TT/Sporten)