Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Westers gulddröm lever vidare

/
  • Lina Wester är tillbaka i Leksands-tröjan efter en säsong i Brynäs, där det nästan blev ett SM-guld. Nu hoppas hon få ta det i den blåvita tröjan i stället. Foto: Lars Dafgård/DT

Hon var ytterst nära att vinna SM-guld med Brynäs i våras.
Nu är Lina Wester, 20, tillbaka i moderklubben Leksand.
Och drömmen lever vidare.
– Ett SM-guld med Leksand, det är det stora målet, konstaterar Wester.

Annons

Efter att ha tillbringat hela sin aktiva hockeykarriär i moderklubben Leksand, valde Lina Wester förra säsongen att testa vingarna på annan ort.
Valet föll på Brynäs.
– Jag gjorde ett litet äventyr, och det var superbra allting, jättekul. Jag kände att jag ville prova på något nytt i Sverige.
Det hela slutade med att Wester, tillsammans med sina lagkamrater, gick hela vägen till SM-final, där man dock förlorade med 1–2 mot AIK.
På vägen dit hann hon dessutom vara med och slå ut sin moderklubb i kvartsfinalen. Något hon själv var en starkt bidragande orsak till.
– Det är väl kul att spela bra, men det är mycket känslor i sådana matcher såklart, konstaterar hon.

Efter en säsong är hon nu tillbaka på hemmaplan igen.
– Nu när det är OS-år och jag är aktuell för OS, så kände jag att jag ville vara närmare familjen här hemma.

Har du utvecklats i Brynäs?
– Jag tycker att jag har utvecklats bra där borta. Det var kul att prova på något nytt och få ny motivation. När man kommer till en ny klubb blir det ju alltid något nytt och man måste anstränga sig lite mer för att komma in i laget.

Leksand har aldrig tagit sig längre än till kvartsfinal i SM-slutspelet. Säsongens stora mål är därför att ta sig förbi just den anhalten.

Vad talar för att ni ska fixa det i år?
– Jag tyckte att Leksand var ett grymt lag redan förra året. De var jobbiga att möta och har kvar i princip samma lag som förra året. Så det är otroligt stora chanser att Leksand är med i toppen.

Är Leksand bättre nu än när du lämnade?
– Det skulle jag säga. Jag tycker att gruppen har kommit ihop lite bättre, så vi har en grym sammanhållning. Det är väldigt viktigt, säger Wester som även menar att laget utvecklats rent spelmässigt.
– Vi har fått många nya bra spelare och har en bättre spetskompetens. Det känns jävligt bra.

Egna målsättningar?
– Jag vill vara med och bidra till framgång här i Leksand och sedan vill jag självklart ha en OS-plats. Och ett SM-guld med Leksand, såklart. Det är det stora målet.

Under premiärhelgen ställs Wester och hennes Leksand mot Segeltorp och Linköping, båda matcherna på hemmais.
– Det är en bra start mot två bra lag. Jag tror att det kommer att bli jämnt, men jag tror att vi vinner båda.

Lina Wester är nyligen hemkommen från en fyranationsturnering i Finland med landslaget. En turnering där hon själv blev poängbäst i det svenska laget, som vann en match och förlorade två.
– Det hade kunnat gå lite bättre, men samtidigt var det första turneringen för säsongen och vi har massa nytt i laget. Vi håller på och lär oss massa nya saker, så det sitter inte på en gång. Det kommer att bli bättre i senare turneringar.
Förutom Lina Wester deltog även Sofia Engström och Cecilia Östberg från Leksand i turneringen.
Och Wester menar att det finns goda chanser att få se än fler blåvita spelare i landslagdressen i en nära framtid.
– Vi har några spelare till som absolut kan ta en plats, och som jag tror kommer få chansen i år.

Vilka då?
– Linn Peterson och Wilma Ekström har ju varit med i några landskamper förut. De kommer nog att få vara med tror jag. Och det är ett par stycken till som kan ta en plats.

Kristian Bågefeldt
kristian.bagefeldt@dt.se

Leksands damlag

Annons