Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isjakt på Väsmans vidder

Inte sedan helgen när Lillkyrkan i Ludvika brann ner, för nästan på dagen sju år sedan, har sjön Väsman erbjudit isseglarna så fin-fina isvidder.

– Men jag säger ”det håller för oss”. Var och en som beträder isen får ta eget ansvar, säger isjaktsseglaren och instruktören Hans Olsson, Ludvika.

– Vi börjar bli så gamla och skröpliga att vi tordes inte åka isjakt i torsdags trots extremt fina förhållanden. Det blåste 10 sekundmeter och säkert 14 i vindbyarna, säger han.
Men på fredagen, med cirka 4-5 sekundmeter i vind från för Väsman ovanliga nord-nordostlig riktning, så hjälptes han och isjaktskollegan Adolf Walther åt att rigga segel på Väsmans Isseglingssällskaps två-manna isjakt.
Deras snabba tur på Ludvikafjärden framgår av bilderna. Adolf Walther hade inte GPS:en med och kunde avläsa hastigheten, men säkert rörde det sig om 50-60 kilometer/timmen i slör och halvvind bortåt Finnäset.

För på lördag (läs i dag) och söndag planeras isjaktsåkning utanför klubb-huset, nära Hällarnabadet bakom ABB. Om det kommer hugade personer som vill åka med en tur så är det möjligt.
– Återväxten är inte så god som vi skulle vilja, säger Hans Olsson och räknar till 18 isjakter i containrarna men det förekommer bara 4-5 aktiva isseglare för närvarande i Ludvika.
– Glädjeämnet är en ung tjej, Linnéa Langanger, som brukar komma och glädja oss med att hon vill köra.

Hela Väsman kan man köra isjakt på för närvarande. Fast redan utanför planket vid klubbhuset finns en plurrningschans, där ABB släpper ut kylvat
ten från generatorerna i högeffektlabbet.
Där har klubben blivit tvungen att sätta ut varnande flaggor. Givetvis handlar det om väder & vind hur stort intresset blir i helgen.
Men som sagt, isvidderna har inte erbjudit bättre förutsättningar sedan helgen Lillkyrkan brann den 15 januari 2006.


Boo Ericsson

ludvika@daladem.se