Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isracingfest på Lillsjön

Egentligen är han den som oftast bara mekar med hojar. Men när tillfälle gavs att få testa att köra en hoj på den glansiga sjöisen, då tog han den. Och med vilken energi!
Peter Haas vann helt enkelt lördagens isracingtävling på Lillsjön.


– Det här är det roligaste som finns, sa Martin enkelt efter loppet där han lyckades köra de 201 metrarna på ganska precis nio sekunder jämnt.
Arrangör var MC-föreningen Galtholmen, eller som dagens konferencier Thomas Abrahamsson kallade dem; en gubbklubb.

Och visst var det förare med lite grått i skäggstubb och tinning. Men vad betyder ålder i ett sådant här sammanhang, när hela arrangemanget blev en publiksuccé.
I långa rader, stod entusiasterna på Lillsjöns is där en 201 meter lång isbana plogats upp för att erbjuda mc-förarna snabba åk med sprutande snö, sladdande däck och puttrande motorer.
– Åh, guuud, vad det låter härligt. Vilken ljudupplevelse, förkunnade Thomas med micken.

I den så kallade Stegen – där åkarna möttes två och två – vann alltså Martin Haas, med glänsande och speciella isracingdubbar på däcken vilket gav fäste och bättre fart än den andre finalisten Peter Isacsson fick till.
Men lördagens MC-tävling blev mer än så.
Förutom att solen bröt igenom och gav besökarna en skön stund i vårsolen – där de parkerade sig på campingstol med medhavd matsäck eller skoterplats med engångsgrill lagd i snön – så var det motorsmattret som angav ton och stämning.

Förutom isracingcyklarna så blev det också kamp mellan fyrhjulingar, där några förare också gav prov på hur de kunde dansa och snurra fram längs isbanan.
Men publiken bjöds också på ett riktigt snabbt skoterrace. De maskinerna kom nästa att stå på tå när gasreglaget öppnades och draget gick på för fulla spjut.

Efter alla tävlingsmoment fick vem som helst som hade cykel med sig eller fick låna en, prova på isracing på Lillsjöns is. Ett uppskattat evenemang som många gav sig hän i - och visade sig vara minst lika snabba på den utmätta sträckan som vinnaren Martin.

Kerstin Eriksson