Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”IT-utbildningar är populära”

Ett projekt om livslångt lärande pågår i Hedemora kommun.
– Vi skickade ut inbjudan till alla företag med fler än tio anställda ­varav 13 nappade.

Annons

Hedemora Näringsliv driver sedan januari 2012 ett socialfondsprojekt ”Branschmix för livslångt lärande” för 5,8 miljoner kronor från ESF – Europeiska Socialfonden.
Projektledare är Anna Malmestrand:
– Syftet är att hjälpa företag kompetensutveckla sin personal för att möta den förväntade kompetensbristen i Hedemora och stärka individen på arbetsmarknaden.

Hon har anlitat konsulter som gjort en kartläggning av de totalt 425 anställdas kompetens och önskemål och därefter tagit fram ­exempel på lämpliga redskap och utbildningar.
– Företagen får 7 000 kronor för varje anställd. Sedan är det upp till respektive företag att ta fram en utbildningsplan och genomföra den.
En del företag har precis börjat planeringen, andra har genomfört flera utbildningar redan.
– IT-utbildningar är populära. Många känner att de halkat efter och vill uppdatera sig. Andra vill lära sig om sociala medier, säger Malmestrand.

Hedemora Näringsliv har stått för fyra IT-utbildningar samt bjudit in till gemensam utbildning vid två tillfällen: Jämställdhet och Tillgänglighet.
Den 6 november blir det föreläsning i ämnet ”Med­arbetarskap”.
Den 14 november handlar föreläsningen om ”Sociala medier” och den 21 november om ”Vad händer när alla är sociala”.
– Nästa år lägger vi enbart fokus på att få företagen att avsluta sina utbildningar.

Berit Zöllner/DT