Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Italienska ungdomar på besök i Rättvik.FOTO:ERIC SALOMONSSON


En italienare på vasaloppsbesök för något år sedan kan få oanade följder.
Positiva sådana för elever och lärare vid Stiernhööksgymnasiet och en skola några mil väster om Turin i alperna.
- Vi är förvånade över att svenska ungdomar har det så fritt, säger Lorenzo Mastrantuono och Dayane Mounsib.

Efter ett inledande besök i Stockholm, däribland i Naturhistoriska riksmuseet och den stora 3D-bion Cosmonova, har merparten av sverigevistelsen skett i Rättvik och Dalarna.
Detta eftersom Anders Karlsson, kemi- och biologilärare vid Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, var den som i vasaloppsland gjorde utbytet möjligt.

I höstas besökte en grupp elever från Rättvik Italien och den senaste veckan har besöket återgäldats.
Även om såväl Sverige som Italien ingår i EU är det ändå mycket som skiljer i skolsystemen åt. Någon skollunch, likt den svenska finns inte.
- Läroböckerna kostar varje år 500 Euro (knappt 4 400 kronor, reds anm), säger Marina Maberto, en av de lärare som följer med de knappt 20 italienska eleverna.
För att kostnaderna under sverigebesöket inte ska rusa iväg bor de italienska ungdomarna hos jämnåriga svenska ungdomar, detsamma gäller lärarna. Det ger dessutom inblick i det svenska vardagslivet.

Något som ett par av de unga från Italien var förvånade över.
- Så fritt de lever, till och med de som är 18 år har flyttat hemifrån när de går skolan. Hos oss ska man väl vara 25... säger Dayane Mounsib.

Utbytet mellan Stiernhööksgymnasiet och den italienska skolan har med den senaste veckans besök genomförts en första, men knappast sista, omgång.
- Det är ett led i internationaliseringsprogrammet här på skolan, säger läraren Anna Hagberg.