Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivan Rönnbäck har gett ut en ljudbok om sitt liv

Annons

Många känner till Ivan Rönnbäck.
Han är stridbar, han har skrivit tusentals insändare.
Uppväxt i Tornedalen, längtade han ändå till Dalarna, dit han kom som 27-åring.
Nu har han 74 år gammal kommit med en inläsning av sin bok om sitt liv, En rebell och hans son.

Det var för ett 20-tal år sedan som hans arbetskamrater sa att han borde skriva ner sina minnen från kriget, som ha så ofta berättade om på arbetet. Han började skriva och kapitel las till kapitel.
Till slut stod han med boken som handlar om hans uppväxt i Tornedalen och sitt yrkes- och familjeliv, som i första hand tillbringades i Borlänge.
Det här var i datorns ungdom och Ivan som skrivit boken på maskin, fick börja om på en dator för att få ner produktionskostnaderna.
- Det var inte lätt. Ibland var jag beredd att kasta fanskapet i väggen.

Producenten hittade

1994 kom boken ut och sen dess har han varit ute och föreläst runt boken.Han trivs med publik.
- Producenten fick för några år sedan se boken i en secondhandaffär, och han tog kontakt med mig och ville att jag skulle läsa in den. Jag var tveksam. Det var en del kapitel som var jobbiga. Jag tyckte det räckte.
Till slut kom Ivan och producenten Kjell Israelsson överens om att Ivan skulle läsa in boken i gillestugan hemma i huset vid Bäckelund.
- Det blev lättare för mig. Jag kunde gå upp och läsa in när jag fick tid.
Så under den gångna vintern har Ivan Rönnbäck läst in sin bok En rebell och hans son.

Uppgörelse

Rebellen är hans far som var kronotorpare i nedre Tornedalen, fem mil norr om Haparanda. Han var laestadian och i boken har Ivan en uppgörelse med sin far och religionen. Ett av de jobbiga kapitel Ivan talar om är när fadern misshandlar sonen på ett mycket grymt sätt. Men trots att han senare kom att helt bryta med sin far, så högaktar Ivan faderns rebelliska sätt.
- Han lät sig inte tryckas ner av myndigheterna.

Längtade till Dalarna

Ivan började som skogsarbetare, men började i slutet av 50-talet arbeta på SJ. Efter jobb i Kiruna, Stockholm och Avafors, hamnade han nyårsdagen 1964 på en tjänst i Borlänge.
- Det var drömmen att komma till Dalarna. Ända sen jag var en liten pojke har jag längtat till Dalarna.

Tycker om att skriva

Redan i tonåren tyckte Ivan Rönnbäck om att skriva. Huvudsakligen har hans skrivande resulterat i insändare.
- Det har blivit 4000 insändare genom åren. Men nu har det blivit svårare att få in insändare. I stället går jag ofta in och kommenterar artiklar.
Han är en man som har bestämda åsikter. Han har stridit på flera områden. För en tid sedan fick han rätt av regeringen att få bo kvar på Bäckelund. Kommunen fick inte tvångsinlösa hans hus inför etableringen av Ikea och andra butiker i området.

PER EKLUND
0243-920 08
per.eklund@daladem.se