Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja och nej till vargjakt

Länsstyrelsen Dalarna säger både ja och nej till skyddsjakt på varg.
– Det rör sig om olika typer av vargproblem, säger Fredrik Dalerum, som en förklaring till att två ansökningar resulterade i olika resultat.

LÄS MER:
Ny vargattack i länet

Ett positivt besked på ansökan om skyddsjakten fick de som sökt för att lagligt kunna skjuta en av de två vargar som under en längre tid rört sig nära Saxdalen och vid andra bebyggda platser utanför Ludvika.

– Skyddsjakt skulle kunna ha en stor skrämseleffekt på eventuellt kvarvarande vargar. Vi har därför valt att bevilja jakt på en varg i området, säger Fredrik Dalerum som är rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna.

Däremot blev ansökningarna om skyddsjakt gällande ansökningarna från Insjön, Leksand, det motsatta: nej.

Det rör sig dels om vargangrepp på får och den andra en grupp närgångna vargar.

Ingen av dessa beviljas.

Rovdjurshandläggaren uppger att Länsstyrelsen har stor förståelse för oron för de vargar som uppehållit sig nära ett bostadshus.

– De rapporter vi har fått in tyder dock inte på ett tillräckligt tydligt upprepat beteende för att vi ska kunna bevilja skyddsjakt. En annan faktor som spelar in är husets tämligen isolerade läge, säger Fredrik Dalerum.

Beträffande de angripna fåren anser Länsstyrelsen att möjligheten att förebygga framtida attacker inte har uttömts helt och hållet.

LÄS MER: Ny vargattack i länet