Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jack från Lima ritade mjölkkartong och nu vinner han och kompisarna första pris

Smörblommans förskola i Skålmo i Lima anmälde sig till Kartongmatchen och skickade in sitt bidrag. Det valdes som det bästa bidraget i hela landet och därmed vann Smörblommans förskola priset.
– Det var kul att vara med, konstaterar Jack, som ritade det vinnande bidraget.

Det var förskoleläraren Kicki Jonsson som såg detta med Kartongmatchen i somras och hon visst direkt vad det handlade om. Hon var nämligen med för ett par år sedan med andra elever.

– Jag anmälde oss på Smörblomman och sedan satte vi igång och jobbade med detta under tidig höst, berättar hon.

Kartongmatchen handlar om att återvinna pappersförpackningar, främst de som används för drycker. Bakom just denna deltävling står Tetra Pac och Arla.

Barnens uppgift vara tt göra en teckning, som kan användas på exempelvis en mjölkförpackning och som på något enkelt sätt illustrerar att förpackningen kan återvinnas. Det vinnade bidraget får sin teckning tryckt på en mjölkkartong, ett fint diplom och en rad produkter från det företag som ligger bakom.

– Från Smörblomman var det 15 barn som gjorde olika teckningar och sedan efter att ha lagt alla i en bunt, drog vi en och skickade in, berättar Kicki Jonsson.

Det var jacks bidrag som skickades in och det föll uppenparligen väl ut, efttersom det utsågs till det vinnande bidraget av alla inskickade från hela landet.

Jack hade ritat en röd kossa på förpackningen och den är på väg ner i en grön återvinningsbehållare. Nu kommer teckningen att finnas på en specialtryckt mjölkkartong som Smörblommasn förskola får som pris, dessutom får de ett diplom.

Utöver det ingår det ett pris från en av sponsorerna som de kan ta med sig up på en utflykt när det passar hela gänget.

Den aktuella tävlingen är en av fler deltävlingar i kartongmatchen och för varje gren finns det flera undertävlingar. Men barnen på Smörblomman har fått smak på detta och satsar nu på att vara med i toppen på resten av deltävlingarna.