Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag får göra något som är viktigt"


Christina Thorsén har länge varit arbetslös. Nu börjar hon på utbildningen för blivande klassmorfar och klassmormor i Borlänge.
- Jag är jätteglad. Jag vet att fler vuxna behövs på skolorna.

Sensommaren grönskar på Fornby Folkhögskola. Där startar nu Föreningen klassmorfar i Dalarna en ny omgång utbildningar.
Christina Thorsén ser fram emot kursen. Tidigare har hon bland annat jobbat i äldreomsorgen och på verkstad. Hon blev sjukskriven 2007, sedan arbetslös.
I flera år har hon önskat arbeta som klassmormor. Men 2008 drog regeringen in de så kallade plusjobben, en åtgärd där klassmorfar/klassmormor tidigare ingick.
Christina Thorén har fyra vuxna barn och åtta barnbarn. Hon har i alla år följt med till skola, fritids och förskola. Hon vill arbeta bland barn och har ett särskilt engagemang mot mobbning.
- Det händer ofta på rasterna. Fler vuxna måste vara med.

Vuxna som har tid

Kjell Englund är ordförande för Föreningen klassmorfar i Dalarna. Han har länge hävdat att äldre personer är en tillgång på skolorna.
- De har livserfarenhet. Det finns också så mycket bra resurser bland långtidsarbetslösa att det är synd och skam att de inte tas tillvara.
Barn behöver vuxna i närheten som har tid, kan sätta sig ner och lyssna utan stress, säger Kjell Englund.
- Som inte måste iväg för att förbereda nästa lektion.
Agneta Niwong är ny projektledare för klassmorfar/klassmormor i Dalarna. Hon går från arbetslöshet till anställning.
- Det känns jättebra att ha ett jobb och att få satsa just på det här.
En första uppgift blir att få med andra kommuner som vill låta utbilda fler till klassmorfar och klassmormor igen.
Borlänge är först. Åtta skolor i kommunen har också anmält intresse för att ta emot nyutbildade och erbjuda praktik.

KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se


Fakta klassmorfar/klassmormor.
Klassmorfar/klassmormor är en arbetsmarknadsåtgärd. Ingen är släkt med barnen på skolan eller förskolan.
Satsningen startade först för män. Tanken var att förstärka skolornas personal både med fler män och äldre personer. Numera finns kunskap om att även klassmormor är en tillgång som extra resurs.
Föreningen klassmorfar finns i flera delar av landet. I Dalarna kan länsföreningen starta utbildningar igen inom Fas 3, en arbetsmarknadsåtgärd. Borlänge kommun har sagt ja till att Föreningen klassmorfar får använda de 540000 kronor om året som kommunen får i statligt stöd för handledning till tjugo personer.
Pengarna går till tjugo platser på utbildningen. Den pågår i en termin med både teori och praktik. De som går kursen måste vara långtidsarbetslösa och i femtioårsåldern. De kan sedan arbeta max två år som klassmormor/klassmorfar. Föreningen intervjuar de intresserade, kontrollerar referenser och begär utdrag ur belastningsregistret.