Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag gillar att programmera i datorn och sen se det fysiskt, att roboten verkligen rör på sig"

De kom nyss hem till Gagnef igen efter en hedrande sjätte plats av 60 tävlande lag i robot-VM i Singapore.
- Vi har nu hunnit vila lite och börjat smälta intrycken, det har varit en otrolig resa där vi lärt känna många nya människor, säger Fredrik Löfgren och Jon Dybeck, båda 18 år.

VM-tävlingen Robocup har flera grenar men Fredrik Löfgren och Jon Dybeck tävlade i en gren som kallas "Räddning" vilken går ut på att konstruera en självgående robot vars uppgift är att söka av ett katastrofområde där det förekommer små värmeelement som ska föreställa människor efter en katastrof.
- Målet var att roboten skulle navigera runt i området och identifiera så många offer som möjligt under åtta minuter, säger Jon.
De berättar att roboten klarade sig bra i de flesta körningar men på slutet blev det lite problem när domarna släppte ut löst skräp framför den.
- Då slirade däcken väldigt mycket.

Redan legend

Roboten scannar av omgivningen med hjälp av sensorer och en mikroprocessor som bestämmer hur roboten ska agera vilket tog mycket av grabbarnas fritid veckorna före tävlingen.
- Många tror att robotarna är radiostyrda men allting styrs av roboten själv, vi har jobbat ganska hårt med det här, fem timmar om dagen efter skolan i sju veckor satt vi och konstruerade och programmerade roboten.
Men segrade gjorde kanske inte helt oväntat ett lag från Japan.
- Man knyter jättemycket kontakter, det japanska laget som vann var imponerade av vår programmering och vi har fortfarande mailkontakt där vi diskuterar olika lösningar, säger Fredrik.
De själva blev mest imponerade av en tioårig flicka från Japan som satt själv och programmerade i tävlingen.
- Hon är nog redan legend, tror Jon.

Större utmaning

De har alltid haft ett teknikintresse.
- Jag är intresserad av teknik i största allmänhet, elektronik och programmering, säger Jon.
Fredrik berättar att han alltid varit intresserad av lego och fick sin första robotlåda när han var åtta år av sin pappa.
- Jag gillar att programmera i datorn och sen se det fysiskt, att roboten verkligen rör på sig, det är en större utmaning att arbeta i verkligheten.
För Jon är det viktigt att utveckla något nytt än att ta över någon annans uppfinning och utveckla vidare.
Vilken uppfinning hade ni velat vara först med?
- Internet, säger Fredrik utan att tveka.
- Artificiell intelligens, säger Jon. Det finns så många dumma dataprogram i dag.


ANGELICA LINDVALL
0241-220 70
angelica.lindvall@daladem.se