Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har aldrig sett något liknande"

För två år sedan avled 77-årige Jan Westas från Äppelbo.
Då den välkände samlaren av antikviteter inte hade några nära släktingar har regeringen nyligen beslutat att hela dödsboet ska tillfalla Allmänna arvsfonden.
Nu ska hela hans enorma samlingar i lador, hus och förråd säljas på olika kvalitetsauktioner runt om i landet och i Tyskland.

– Under de 30 år jag varit med i branschen har jag aldrig sett något liknande, säger antikexperten Peter Pluntky.
Den välkände TV-kändisen från Antikrundan har anlitats av kammarkollegiet som oberoende expert för att fördela hela samlingen till olika specialauktioner. I två veckor har han varit på plats vid fastigheten på Nyåkern och letat fram, packat och logisterat antikviteter tillsammans med några medhjälpare från bygden.
– Hela huset och alla lador var sprängfyllda med allt från dyrbara antikviteter, konst, veteranfordon, leksaker, smycken, tavlor, cyklar allmoge av skilda slag till rena smörjan, säger Peter Pluntky.

Letade i slott och på herrgårdar
Jan Westas började redan som mycket ung att samla på olika antikviteter. Under årens lopp reste han land och rike runt och skapade kontakter både i slott och koja. Han hade till exempel fritt inträde till vindsförråd på herrgårdar och flera slott i södra Sverige. Det mesta hamnade sedan i hans fastigheter i Äppelbo.
– För många år sedan var jag till exempel på jakt efter reservdelar till antika telefoner, här finns lådvis med sådana, säger Peter Pluntky,

Antika telefoner

På hyllor runt om i huset har han nu packat ned runt 5-600 antika telefoner.
Det man lätt kan förstå är att Jan Westas ägnat hela sitt liv till att samla och att han haft en god känsla för att leta rätt på det han varit intresserad av.
De senaste veckorna har välfyllda kartonger med antikviteter av skilda slag lastats ut i budbilar som kört allt till etablerade auktionskammare i huvudstaden. Den 12 december kommer en del av Jan Westas samlingar av cyklar och annat att gå under klubban vid en auktion på auktionshuset Kolonn i Sundbyberg.
– Det är svårt att säga hur mycket allt är värt, men nog kommer det att ge en hel del, säger Peter Pluntky.
Förutom allt som nu ska säljas på auktion finns även sju fasligheter och skog runt om i Äppelbo i dödsboet efter den välkände profilen Jan Westas
Nästa sommar kommer det även att hållas en gårdsauktion i Äppelbo.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se