Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag köper inte sex på VM"

I dag - 20 februari - inleder S-kvinnor i Falun en digital kampanj under Skid-VM som inleddes i onsdags med pompa och ståt.

Att få arrangera ett VM är en stor ära och kommer att leda till många positiva effekter för Falun, Dalarna och Sverige, både under och efter det att Skid-VM avslutats. Men, myntet har en baksida, säger Laila Edholm, ordförande för S-kvinnor i Falun.

– Det har tidigare i veckan berättats om omfattande prostitution under VM både 1974 och 1993, säger hon och understryker att sedan dess har Sverige fått en sexköpslag, som kriminaliserar torskarna. 

Men vid stora idrottsevenemang finns ändå risk för att prostitutionen ökar, säger hon.

– Ofta handlar det om ren trafficking, fattiga kvinnor från Östeuropa och Baltikum utnyttjas och säljs av sina hallickar. 

– Från S-kvinnors sida hade vi önskat att en större informationskampanj om den svenska sexköpslagen hade dragit igång för fullt inför och under Skid-VM. Därför har vi bestämt oss för att göra en egen digitalkampanj som handlar om att ta ställning mot sexköp.

Kampanjen inleds fredagen den 20 februari via Facebook.

– Dels kommer vi publicera olika bilder på S-kvinnor Dalarnas facebooksida, dels kommer vi att starta en så kallad gillasida under namnet "JAG KÖPER INTE SEX PÅ VM ", där vi hoppas att många tillsammans med oss tar ställning mot sexköp, säger Laila Edholm.

Hon framhåller också att Länsstyrelsen, VM-ledningen och polisen haft möte för att år sedan där man diskuterade prostitutionsfrågan och hotell och andra förläggningar informerades.

– Nu till helgen beräknas 50000 personer komma till Falun och VM och det är särskilt angeläget att uppmärksamma hur prostitution förekommit runt större idrottsarrangemang både i Sverige och utomlands.