Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag minns tillbaka...

Nyligen såg jag ”Motorsågen” en film om slutet av 40 talet och arbetet i skogen.
En skildring av arbetarnas slit och om stöddiga förmän - bolagsmän, som gjorde allt för att sänka priserna och djävlas med arbetarna. Motsättningarna mellan generationerna skildrades bra också.
Nils Parling med rötter i Finland hade skrivit sin debutroman med samma namn. Denne hedersman som gick bort för ca 10 år sedan jobbade själv i skogen men fick chansen att bli författare - och tog den.

”Motorsågen” läste jag som ung grabb och jag fick äran att träffa Nils då jag som ung elektrikerlärling gjorde ett jobb i hans hus i Silverhöjden utanför Grängesberg. En varm och empatisk man, jag minns honom och hans fru och hur de bjöd på fika med smörgås och bullar.
Jag kan känna lukten av skogen, timret och svetten eftersom jag som pojkspoling var med min far i skogen, far högg på rot (slå upp det ni som är så unga så att ni inte förstår) och vi körde hem timret med häst som far hade hyrt. Hemma sågade vi upp det till ved som vi eldade pannan med i mitt barndomshem. Det hus som far och mor till största delen byggde under 40 talets första år (under brinnande världskrig). Det gjordes på fars fritid från sitt arbete vid lokstallarna i Ludvika. Då på sin fritid arbetade han dessutom i skogen med att fälla den skog vi behövde för att vi skulle ha värme i vårt hus.
Far läste dikter för oss barn och som trots allt slit för det mesta var en närvarande pappa. Jag känner mig privilegierad att ha haft en far som jag saknar.

I kväll skall jag leta upp några böcker till som jag har av Nils Parling och hans sånger i Finnbäcks Lars Visor! Den vissamlingen, dikter om ni så vill, har jag glädjen av att inneha. Dags att utöka visorna och sångerna i min repertoar från Finnmarken i Dalarna. Där Dan Andersson annars har den största platsen.

Till er som är unga, ja även medelålders och äldre: - läs historia så blir ni klokare och det ökar er förståelse för nutiden och kanske också lusten att kämpa för en god och jämlik framtid. En framtid utan överhet, översittare och förtryckare!
Och apropå skogsarbete - Grattis till skogsarbetarna från Kamerun som nu tack vare ”Operation granskning” och facket får ut den lön som skogsbolagen genom en underleverantör tänkte blåsa dem på!

Gunnar Blommé

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare