Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag mörkar inget, tvärtom!

Svar till Erik LarssonJag upplever det som beröm av Erik Larsson när han jämför mig med Janne Josefsson i Uppdrag granskning.
Eftersom jag har en ganska god självkännedom så anser jag att min kapacitet ligger på max fem procent av Josefssons.

Jag håller inte med om att min kritik av vissa ledande socialdemokrater skulle vara någon form av knivhugg - en del ledande sossar var/ är som bekant för friskolor, antagligen för att man ville framstå som modern, kanske såg man också en möjlighet att tjäna en slant. Reformisterna i mitt parti talade om för mig att jag överdrev och att jag inte förstod varför det var bra för skolan att skolkapitalister kunde berika sig på våra skattemedel.

Alla som har sysslat med affärer (jag har 17 års erfarenhet) vet att alla affärsföretag går ut på att ägarna ska tjäna pengar, det försökte jag förklara för förtroendevalda kollegor av olika kulör, när eländet började. Det är som bekant vanligt att politiker skyller på företrädarna, det gör man också i det här fallet.

Kanske kan vi enas, Larsson och jag, om att det finns ett delat ansvar för förfallet inom skolan, men att det har accelererat under de senaste åren. Jag är ingen partigängare utan har alltid förbehållit mig rätten att ha mina egna åsikter, Larsson försöker att försvara och bortförklara, det som vi nu med facit i hand kan konstatera är en katastrof.

Min och mångas uppfattning är att borgarna numera har ett stort ansvar för att den svenska skolans förfall. Därför är det dags för friskolekramarna att helt överge den stalinistiska inställningen i skolfrågan - att ideologin går före verkligheten, en inställning som mina borgerliga kamrater i skolnämnden förfäktade in absurdum under den tiden jag var ledamot i skolnämnden.

Slutligen mörkar jag ingenting, tvärtom har jag ända sedan början av den så kallade friskolereformen kritiserat mitt partis delaktighet i utförsäljningen och nedmonteringen av den svenska skolan.

Bengt Holmquist (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel