Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag räddade 4-500 miljoner åt SSAB...”

Jodå, han medgav att han hade överträtt sina befogenheter. Att en del fakturor inte beskrev vad som faktiskt hade betalats. Men den 56-årige förre SSAB-chefen medgav inga brott, snarare tvärt om:

– Jag gick över alla befogenheter för att klara det. Men jag räddade 4-500 miljoner åt SSAB.

56-åringen värvades från Norge för en chefs-befattning med given plats i ledningsgruppen för SSAB i Borlänge.
Efter en karriär som börjat med forskning om metallurgi i Luleå, varvning till andra ståljättar i landet kom han till Borlänge och en framskjuten chefstjänst.
Nu står han inför rätta för grov trolöshet mot huvudman och försök till samma brott.
För att ha blåst arbetsgivaren på 7 460 000 kronor genom att med hjälp av oriktiga fakturor styrt över pengarna till en underleverantör.
– Min huvudman bestrider ansvar. Fakturorna är riktiga. Han har inte missbrukat något förtroende och han har inte skadat SSAB, förklarade 56-åringen försvarare, advokat Peter Bolmstedt, när rättegången inleddes.

Att miljonerna hamnat hos underleverantören görs inga invändningar mot. Inte heller att normala inköpsrutiner inte följts. Just de här förhållandena framhålls tvärt om som skäl att betala just den aktuella underleverantören såväl bonus som vad som benämns kompensation.

Ett skorstenshaveri fick tjäna som exempel.
– Jag hade precis kommit till sommarstugan när jag fick telefon om ett skorstenshaveri. Våra skorstenar har en diameter på 340 cm och är 130 meter höga. Jag insåg att det kunde bli stopp i flera veckor, berättade 56-åringen.
Några snabba, informella beslut och vädjanden till några av de företag han värvat som ”hovleverantörer” räddade enligt honom situationen.
– Jag räddade 4-500 miljoner åt SSAB. Med facit i hand skulle jag kanske ha suttit kvar i sommarstugan och rullat tummarna, sa han.

Ingripanden som det här ansåg 56-åringen ge skäl att uppmana ”hovleverantören” att fakturera ”bonus”. Ja, han hade fattat beslut utan att först kontakta inköpsavdelningen. Vilket skulle ha tagit för lång tid. Ja, inköpsorder hade gett i efterhand. En formalitet för bokföringen.
Likaså hade han be-ordrat underleverantörens chef att fakturera vad som rubricerats ”kompensation”. Detta sedan han upplysts om obalans i hur uppdragen fördelats mellan underleverantörer.
Så varför fanns inga spår av det från de möten som hållits, undrade vice chefsåklagare Gun-Britt Ström.
– Det vet ju inte jag? Frågan har burits till mig...

Sponsringen av en sportstjärna förklarade 56-åringen på liknande sätt. Han krävde att de stora summor som i form av ”bonus” och ”kompensation” fördes över till underleverantören till någon del skulle användas ideellt.
– Jag gjorde klart att det inte bara skulle föras in pengar i bolaget. Åklagaren har alldeles rätt i att jag är intresserad av motorsport och därför blev det sponsring av sådan, förklarade han.
Rättegången är planerad att pågå i fem dagar. Ett styrt antal vittnen är kallade. Det kan förmodas att flera av dem kommer att ha en helt annan syn på penningströmmarna än 56-åringen.

Gubb Jan Stigson