Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skulle aldrig våga skämta på dalmål i Dalarna"

/

Annons

I kväll kommer Peter Wahlbeck, en av Sveriges mest kända och omtyckta stå-uppkomiker till restaurang Piren i Ludvika. ”Friskt vågat hälften vunnet” säger han om Pirens satsning. Det är många år sedan han var i Dalarna, och han ser fram emot att få möta publiken i en miljö som blir allt mer ovanlig.

- Man åkte runt på restauranger mycket förr, men krögare vågar inte satsa på stand-up nu. Det kommer inte folk helt enkelt. Jag har provat själv här i Halmstad att arrangera kvällar, men det är bara ”kändisarna” från TV som drar folk, kommer inte Henrik Schyffert stannar folk hemma. Så jag hoppas att det går bra för Piren i Ludvika.

Hur länge har du varit stå-upp komiker?
Jag har varit med ända sedan S.U.C.K startades för 20 år sedan. Men jag kan inte påstå att jag visste vad jag sysslade med först, haha. Tog åtminstone sju år innan jag hade grepp om formen. Det är fortfarande kul! En speciell underhållningsform. Som en... inre fantasiresa. Man beskriver en massa saker och hoppas att publiken ska se samma bilder som man själv gör. En mycket känslig sorts kommunikation. Man måste vara flexibel, anpassa sig efter omständigheterna.

Många yngre stå-uppare brukar nämna dig som ”Sveriges bästa”?
- Jaså? Ja, jag kan vara överraskande, inte så lättläst. Jag är konstnär också, och arbetar med bilder, så jag har kanske ett annorlunda språk som gör mig populär. Men jag tillhör inte ”A-laget”, då måste man vara oftare i TV. Jag har blivit erbjuden att vara med i Parlamentet på TV4, men jag orkar inte sitta där och dra andras skämt från en tv-skärm.

Finns det något man inte kan skämta om i Dalarna?
- Jag skulle aldrig våga skämta på dalmål, det kan jag inte prata alls.

Och finns det något skämt som går extra bra här?
- Ja, det skulle vara skämt om Vasaloppet, det vore kul, men några sådana har jag inte, haha.

MÄRIT RÖNNOLS

Mer läsning

Annons