Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag svär att vara trogen min yxa”
”Jag lovar och svär att vara trogen min yxa och lita på min hantverksskicklighet och sätta en ära i mitt verk, i stock, i träd och den heliga skogen, i dag och i all framtid.”
Kursansvarige Björn Frost tror att det är Skandinaviens första högskoletimmermän som nu tagit examen på Sjöviks folkhögskola efter två års utbildning. Till hösten tas 18 nya elever in. En snabbenkät bland de 15, som kommer från alla delar i Sverige, visar att flera redan har jobb. De kommer både att arbeta med renoveringar och med nybyggen.

Mikael Steiner Persson gjorde sin praktik på Sans Timmer och Bygg i Borlänge och där har han fått jobb och börjar på måndag.
– Jag hade provat på timring i Norberg och när jag fick veta att denna utbildning fanns sökte jag direkt, säger Mikael. Jag har lärt mig massor.
Några av de 18 som började ha hoppat av, det blev lyckan för Karin Haby från Bäsinge.
– Jag och min sambo drog lott om vem som skulle söka kursen, han vann, berättar Karin.
Men när det blev en plats ledig sökte hon och kom in. Hon ligger en termin efter, men tar examen till jul.

De som gått timringskursen har mycket olika bakgrunden, här finns en golvläggare, en cirkusartist en datakille och så Karin som skolar om sig från ljudtekniker.
– Mikael och jag har startat eget, berättar Karin.
Det driver företaget Lindsgården med uppfödning av gamla lantraser, bland annat. Nu ska huvudsysslan bli timring och byggnadsvård.

De nybakade timmermännen visar stolt upp sina byggen. På udden vid folkhögskolan finns till exempel den fantastiska bastun, med ugn i mitten och tre lavar runt om kring. Här finns plats för många och bastun invigdes kvällen innan examen.
Björn Frost och Lennart Magnusson såg till att examensdagen blev extra minnevärd. En och en fick eleverna gå efter en stig till Lennart för att svara på kluriga frågor. Sedan gick de ned på en udde där Björn väntade. Alla fick svära eden och dubbas till timmermän.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se