Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag tänker inte ge upp det här, det ska bli bra för dem”

Hon följde med till Nepal för att en jobbarkompis skulle dit. Nu vill hon flytta till landet och hjälpa till att driva barnhemmet där hon var volontär under sin resa. Hon har samlat in över 7 000 kronor från Sverige för att hjälpa barnen.
– Jag hamnade i chock när jag först kom dit, men den la sig efter några dagar. Sedan grät jag bara när jag väl insåg hur hemskt de hade det.

Sandra Ors, 26 år från Torsång i Borlänge, åkte till Nepal i våras med en vän med förhoppningen om att se vackra vyer och bergsvandra i Himalaya. I stället blev hon volontär på ett barnhem i Kathmandu, och där föddes en tanke om att Sandra skulle ägna mycket tid av sitt liv för att barnen på hemmet ska, till slut, få det bra.
– Jag hade alltid vela åka till Nepal och när en vän skulle dit så följde jag med. Jag tänkte mig att vi skulle bergsvandra och ha det bra. Det slutade med att vi blev volontärer på ett barnhem i området, och nu kämpar jag för att barnen där ska få ett bra liv, säger Sandra.

När hon kom till barnhemmet, HUC Nepal Orphanage, fanns det varken värme eller el i huset. Hon fick en chock när hon kom dit och såg barnen, redan då kände hon att något behövde göras för att barnen skulle få det bättre ställt.
– Min vän hade berättat om misären där, men det var svårt att uppfatta hur hemskt det egentligen var. Efter att chocken la sig förstod jag att något behövde göras. Jag älskar de där barnen och jag ska åka tillbaka dit nästa år. De är mina barn på avstånd.

Barnen på barnhemmet älskar att rita. Sandra fick en idé när hon återvände till Sverige, att sälja barnens teckningar och ge pengarna till barnhemmet som de kan använda till hushållet.
– Jag gjorde ett event på Facebook där man fick köpa teckningarna och då samlade jag in 7 500 kronor som gick till barnhemmet. Det räcker för tre månaders hushåll för dem, det är viktiga pengar. Vi är även en grupp människor som samlar in 2 000 kronor varje månad och ger till dem. Det är pengar som de överlever på.

Sandra var inte engagerad i volontärarbete eller välgörenhetsgöra innan sin resa till Nepal. Nu ger hon pengar till barnhemmet varje månad, och en auktion ska snart hållas för att samla in ännu mer pengar. Även Sandras kompisar vill nu följa med till Nepal för att hjälpa barnen på barnhemmet i Kathmandu.
– Det är några av mina vänner som vill följa med nästa gång jag reser dit. Jag verkar ha gjort något bra avtryck på dem i alla fall. Man säger att du åker till Nepal för vandringen, men du kommer tillbaka dit för människorna. Det är viktigt att jag får folk med mig, barnhemmet behöver volontärer och det behövs inte mycket för att göra stor skillnad, säger Sandra.

Sandra har fått en väldigt stark relation till landet och till de tio barnen på barnhemmet. Hon förklarar barnen som väldigt nyfikna och glada. När Sandra var där tog hon med dem på olika äventyr, hon vill verkligen att barnen ska få det bra.
– Vi tog med barnen på bio för första gången i deras liv, det uppskattades väldigt mycket. Jag har en otroligt stark känsla för dessa barn och jag vill verkligen att de ska få det bra. Jag tänker inte ge upp det här, det ska bli bra för dem.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se