Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag trodde jag var helt ensam”

Minst 2 000 barn har en förälder med alzheimers. Varje dag får 70 personer i Sverige en demensdiagnos. Sjukdomen går ned i åldrarna och 40-45-åringar får diagnosen.
– Jag trodde jag var helt ensam, berättar Carolina Biörs från Leksand.

Hennes mamma är drabbad och hon och hennes bror var i somras med på det tredje sommarlägret för unga anhöriga i Sjövik. Det är ett riksläger och de unga anhöriga får träffa andra i samma situation, prata, lyssna och ställa frågor.

Carolina Biörs talar om lättnaden att kunna berätta om allt och få respons av andra som upplevt samma sak. Hennes mamma blev sjuk för tre år sedan och det tog ett helt år innan hon fick hemtjänst.
På tips från en ung man med en demenssjuk pappa bestämde sig Avesta anhörigsamordnare Katrin Lindholm och demenssjuksköterska Gudrun Strandberg att ordna ett läger för unga anhöriga. Dalakommunerna bjöds in.
– Mora sa ja direkt, de andra sa att de inte hade några unga anhöriga i sina kommuner, säger Katrin Lindholm.

Sjöviks folkhögskola blev lägergård och stöttade med rabatter.
Utan pengar och med bara vilja drog fyra damer i gång. Från Mora blev det samordnaren Lena Broman och demenssköterskan Marie Hultén.
– Vi vill bryta ensamheten och skapa gemenskap, låta ungdomarna skratta och gråta ihop, ställa frågor och våga mår bra, säger de fyra.
2011 kom 9 deltagare från Ystad i norr till Mora i norr.
2012 fick Mora/Avesta pengar från Alzheimerfonden och lägret blev gratis, 11 deltagare kom.
Ålder var satt till 18-30 år. Men så frågade en mamma om inte hon och hennes 13-åring kunde få komma.

Så i somras blev de två läger, ett för de äldre och ett för yngre med en frisk förälder.
15 ungdomar från Dalarna har deltagit i lägren.
Carolina och Anna Nåsby, ,från Stockholm, berättar om vad lägret betytt.
– För att jag ska orka leva mitt liv behöver jag stöd, säger Anna Nåsby och berättar hur hon ständigt oroar sig för sin pappa.
Han blev sjuk när hon var 14 år, nu år hon 22.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se