Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag tror inte att folk vet inte hur bra de har det här”

Alla flyttar till Stockholm för utbildning, jobb och karriär. Stockholmaren Sanna Åsbäck, 31 år, utbildade sig i Falun och jobbar nu som socialsekreterare i Borlänge.
– Jag tror inte folk är medvetna om hur bra de har det här.

– Du behöver inte låsa dörren, säger Sanna Åsbäck.
Ett ironisk skratt följer. Att alltid låsa dörren sitter i ryggmärgen hos många stockholmare. Men det finns ett och annat som är annorlunda med Dalarna.
Därför flyttade Sanna och sambon Johan hit, stannade kvar och fick sonen Rasmus här. Och därför flyttade Johans dotter Emma, som nu är tretton år, efter.

De är inga återvändare, de har ingen släkt här, de vill bara bo här. Frågetecknen bland grannar och lokabefolkning har varit stora.
Varför flyttar stockholmarna till Dalarna?Är det inte åt andra hållet man åker för att utbilda sig och göra karriär?
Sanna skakar på huvudet.
– Alla verkar tro att om man bara flyttar till Stockholm så ordnar sig allt med jobb och pengar. Men det är inte så. Jag är mycket rikare här och har mer tid med min familj.

Sannas livshistoria är rastlös. Hon hoppade av gymnasiet andra året och arbetade på en bensinmack i ett halvår.
– Det var inte så kul att gå upp jättetidigt varje morgon.
Hon började på gymnasiet igen och tog studenten med ofullständiga betyg. Sen jobbade hon många år i butik och på lager i Oslo. Senare jobbade hon på färjan Silja Symfoni och bodde i Helsingfors.

Till sist fick Sanna ett fast jobb i Stockholm och kunde köpa en tvårumslägenhet i Nacka. Hon blev ihop med Johan och på köpet bonusmamma till Emma.
– Egentligen hade jag tänkt dra vidare till Thailand. Det blev visst inte så.
Men någonting gnagde ändå. Sanna blev less på jobbet. Även Johan vantrivdes som budchaufför. De började titta på utbildningar.
– Jag kollade social inriktning på folkhögskola. Jag ville jobba med människor.

Hon hade kunnat välja en folkhögskola i Stockholm, men upptäckte Fornby folkhögskola. Johan hittade en distansutbildning i industriell elteknik. Nu kunde båda flytta till Dalarna.

Men varför?
– Vi ville inte stanna i Stockholm. Om båda skulle studera och leva på CSN så skulle vi inte kunna leva bra i Stockholm.

Från början var tanken att flytta tillbaka till Stockholm efter ett år och plugga vidare på universitetet. Planenligt sommarjobbade Sanna också i Stockholm.
Men en dag skulle hon bada med Emma. Då insåg hon att badstränderna i Stockholm var proppfyllda som sälkolonier. I Dalarna fanns mängder av badplatser där man hade plats att sträcka ut armarna.
Fler Stockholmsfenomen blev tydliga. Som att det kunde ta två timmar att hämta Emma på fritids på grund av bilköer. I Dalarna fanns barnomsorgen på promenadavstånd och inga bilköer.

Val blev självklart. Lägenheten i Stockholm såldes och huset i Domnarvet köptes.
– Som jag sa. Vi är rikare här än i Stockholm. Där bodde vi i en tvåa och jobbade heltid. Här bor vi i ett hus, har kunnat studera och ha en ny bil.
Sanna tror att många inte inser det här när de pratar om att jobben och pengarna finns i Stockholm.
– Jag tror inte folk är medvetna om hur bra det har det här. För oss var lugnet avgörande. Här är vi friare.

John Leander
john.leander@daladem.se