Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag uppfattar inte skatt som ett straff” Birger Schlaug svarar sina kritiker

Fores påstod i sitt första svar på min artikel om Tobinskatten att denna skadade möjligheterna för omställning till ett mer hållbart och klimatsmart samhälle.  Jag konstaterar att man i sitt andra svar (DD 13/2) inte upprepar detta. Bra. Däremot hävdar man att en skatt på finansiella tjänster inte är ”ett bra styrmedel för att korrigera finansmarknaden, snarare tvärtom”.Som styrmedel kan det medföra att den hyperventilerande finansmarknaden minskar hyperventileringen på jakt efter räntepunkter.
Huruvida man anser det vara av godo eller inte kan man förstås ha olika meningar om. Fores menar tydligen att skatt på finansiella tjänster ökar spekulationen – en åsikt som knappast delas av alla de beslutsfattare i Europa som om några månader avser att införa Tobinskatt trots den svenska borgerliga regeringens avrådan.
Det är den regering som utgör en nyliberal frontgrupp när det gäller att förhindra spelregler för att stoppa riskkapitalbolags aktioner inom vård, skola och omsorg.

Vidare menar Fores att jag, som är positiv till skatt på finansiella tjänster, mest är ”inriktad på att bestraffa vissa aktörer.” Jag uppfattar inte skatt som ett straff. Man måste nog ha en ganska nyliberal kärna inom sig för att anse att skatt är detsamma som straff. I så fall straffas vi alla när vi betalar inkomstskatt.
Det är fullt rimligt att vi breddar skattebasen för att klara våra gemensamma åtaganden som rör bland annat skola, vård, omsorg, rättsväsende och trygghetssystem.
Det är orimligt att en allt större del av den totala ekonomiska aktiviteten, mer eller mindre, undanhålls från rimlig beskattning. Det är inte bara orimligt – det utgör grund för ett framtida sammanbrott av samhället.

Birger Schlaug

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel