Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Jag utgår från att den är ett misstag i arbetet, säger Billborn


- Det är skandal att Centern förhandlar med en grupp privatpersoner.
Det säger Socialdemokraterna i Gagnef.
Kritiken riktas med anledning av det möte som kommunalrådet Sofia Jarl (C) på torsdagen hade med "Gruppen för skäliga sopavgifter".

Tvärt emot vad som framgick av DD:s artikel igår var inte alla partier med och träffade en överenskommelse med "Gruppen för skäliga sopavgifter" på torsdagen.
- Vi var inte med, och kände inte till mötet, säger Bo Billborn.
Han och hans partikamrater riktar nu allvarlig kritik mot kommunalrådet Sofia Jarl för att hon gjort upp med gruppen:
- En kommunledning får inte förhandla eller ingå uppgörelser med enskilda personer med särintressen, säger Bo Billborn.
Undertecknat avtal
I uppgörelsen som undertecknats av Jarl och fyra företrädare för gruppen står bland annat: "Permanentboende i Gagnefs kommun, som även har ett fritidsboende i kommunen, får automatiskt - efter anmälan - undantag från sophämtningsavgift gällande sitt fritidshus, och befrias från sophämtningsavgiften vid fritidshuset. För en engångsavgift på 100 kronor (gäller max 10 år) får man möjlighet att lämna sitt avfall på den centrala uppsamlingsplatsen eller vid sitt permanentboende.".
Missgynnar flertalet
- Det innebär att vi ger klartecken för folk att transportera avfall, vilket är emot lagen. Vi ger också automatiskt undantag från sophämtningsavgift vilket missgynnar den stora majoriteten gagnefsbor. De får subventionera avfallshanteringen för folk som har förmånen att ha ett eller flera fritidshus varav många inte bor i vår kommun, säger Bo Billborn.
Misstag i arbetet
Sofia Jarl säger till DD att uppgörelsen inte ändrar något i sak, utan att den enbart innebär att "frågetecken rätats ut".
- Jag utgår från att det är GTAB:s förslag som gäller och att Jarls uppgörelse med sopgruppen är ett misstag i arbetet, säger Bo Billborn.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS