Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag var orolig för att han skulle tas till Ryssland och bli ‘mulad’, därför ringde jag”

Annons


Båda är rädda. När 20-åringen gripits i den stulna Mercedes-bilen norr om Ljungby är han inför poliserna lättad. När det senare visar sig att den som tipsade polisen var hans gravida flickvän får hon givetvis frågan varför. Efter att han nekat och slingrat sig säger hon till slut:
- Jag var orolig för att han skulle tas till Ryssland och bli ”mulad”, därför ringde jag...

Det började på förmiddagen den 29 juni. En transportör ställde av en fabriksny Mercedes på Matrisvägen under en omlastning. Levererade nästa bil, fick en i byte och backade upp den på flaket. När han tittade upp var Mercedesen, värd 539 000 kronor, borta. Chauffören trodde först att mottagarfirman i Falun hämtat den men fick snart inse att den var stulen.
På kvällen den 1 juli fick dalapolisen tre samtal från en anonym person som berättade att bilen var på väg söderut från Jönköping.
En patrull från Värnamo ryckte ut, lokaliserade bilen och fick stopp på den. Vid ratten satt en 20-årig borlängebo som inte tidigare haft något otalt med polisen. Gripen och placerad i baksätet sa han spontant, enligt poliserna, att han själv tipsat polisen:
- Det var bra att ni fick stopp på mig...

Nekar

20-åringen sitter sedan dess häktad och är nu åtalad för grov stöld, alternativt grovt häleri. Minimistraffet för vardera brottet är sex månaders fängelse. Han nekar till brott men och hävdar att han gått med på att köra bilen till Helsingborg på uppdrag av en gammal bekant som han bara känner som ”Andreas”. För uppdraget skulle han få 60 000 kronor, medger att betalningen fått honom att inse att det var något skumt med uppdraget, men att han inte kunnat säga nej.
Hade färden fått fortsätta skulle han i Helsingborg ha blivit kontaktad av en okänd med order om var bilen skulle levereras.
Sina reaktioner vid gripandet förnekar han, avslöjad av SMS och samtalsregistreringar ljuger han uppenbart och när han får veta att fästmön tipsat polisen om hans färd säger han till slut:
- Det vet jag ingenting om, men tack för infon, då vet jag vem som satt dit mig. Det håller jag för högst otroligt, men säger ni så... så är det väl så...

Oklart

Vittnesuppgifter och telefonspråningar tyder på att 20-åringen är inblandad också i själva stölden. Redan kvällen efter stölden uppmanas flickvännen läsa på nätet om den. Vänner han haft täta kontakter med förnekar dessa, trots bevisen från samtalsregistreringarna. en vän han påstår ha skjutsat honom till Norrköping där skyltarna stals förnekar detta helt.
Trovärdiga vittnen har sett den stulna bilen dels i Borlänge, dels i Söderås senare samma dag som den stals. Igenkänd därför att den saknade skyltar och i Rättvik dessutom hade skyddsplasten för förardörren kvar.
20-åringen kommer nu att dömas för åtminstone grovt häleri. Hans reaktion vid gripandet och inte minst flickvännens skäl att få honom gripen antyder att fler är inblandade i stölden.