Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill inte se en langos till

I helgen är det festival igen. Granny Goes Street i Falun. Enligt min väder-app blir det strålande sol och över 20 grader på festivalen. Fint.
Men.
På ett sätt känner jag mig väldigt mätt på festivaler, och till stor del är det festivalmatens fel.

Jag vet inte vad Granny Goes Street planerar ha för mat-utbud, men jag tycker att i princip alla festivaler har ganska tråkigt utbud.
Efter en sommar fylld av festivaler anser jag mig själv vara något av en festivalmat-expert. I början av sommaren kan jag tycka att det är ganska gott att köpa en langos, de finns ju liksom inte att få tag på under vinterhalvåret. Men det dröjer inte många festivaldagar innan den usla maten står mig upp i halsen.

Visst, det finns mycket olika att välja på, framför allt på de större festivalerna, men det finns ju ingenting som är riktigt gott.
På rockfestivalerna råder just nu kött-trend. Flera stånd lockar med ”riktiga rockers äter kött” och liknande skyltar. De är ambitiösa med att ha så stora hamburgare eller köttbitar som möjligt, men de är sämre tillagade än om jag skulle vara ensam i skogen med en flintastek, engångsgrill och en tändsticka.

Alla dessa rullar, oxfilérulle med beasås och så vidare, smakar unket och är omöjliga att äta utan att ha billig beasås i både hår och ansikte. Festivalpizzorna, torra degbitar med torra svampar, kommer inte ens upp i sämsta pizzeria-pizza-klass. Pastan i de där små pappkartongerna är alltid smaklös och under- eller överkokt, och har man tur kan man hitta spår att den pastasås man valde till.

Och så vidare.

Varför det är så dålig mat på festivaler vet jag inte. Kanske är det svårt att vara superkock inne i de där små vagnarna. Kanske serverar de så mycket mat att de inte orkar bry sig.
Kanske är jag ensam om att tycka att det är äckligt, men enligt mig skulle mina makaroner och falukorv, toppat med ett glas mjölk, framstå som en delikatess på festival. Varför finns inga såna, enkla, alternativ på festival?
Det är där ni kan tjäna pengar nästa sommar om ni är lite ambitiösa. Vanlig enkel husmanskost, gjord med en gnutta kärlek, på festivaler. Ni kommer bli rika.

Höjt!

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se