Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarcafé med tema Vildsvin

Falu Jaktvårdskrets och Studiefrämjandet bjöd in jägare till en information om vildsvinsläget i regionen.

Annons

Mats Eriksson från Jägareförbundet i Gästrikland kom och berättade om en framgångsrik vildsvinsförvaltning och deras tumregler beträffande vildsvinen.
Vildsvinen finns i dag i mer eller mindre täta bestånd i de flesta områden från Dalälven och söderut. Även i Sälen området finns en fast stam och i området mellan Grycksbo och Stångtjärn finns en relativt stor stam liksom i västerdalarna och Leksand.

Vildsvinen sprider sig ytterligare med ganska god fart beroende på utfodring och milda vintrar.
Många frågor kom om man kunde tänka sig att de sprider sig till de norra delarna av landet.
– De finns ju i Sibirien, säger Calle Ekström yrkesjägare och utbildare i jakt och hundfrågor från Leksand. Förmodligen den mest rutinerade under kvällens diskussioner när det gällde jakt och eftersök av skadade svin.
När det gäller jakten så är en tumregel att alltid skjuta det minsta djuret i en flock och avskjutningen bör ligga på Cirka 70 - 80 procent av års grisar. Ledarsuggan som har med sig kultingar är alltid fridlyst hela året.

Man bör även skapa former för en samverkan mellan jordbrukare och jägare. Anlägger man foderplatser bör de ligga långt ifrån trafikerade vägar och skadekänsliga grödor.
Skadade vildsvin som råkat ut för en trafikolycka eller skadats på annat vis skall man närma sig med stor omtanke, de är inte att leka med utan man bör lämna dessa ifred så att ett utbildat eftersöksekipage får sköta det hela.
– Låt de vara helt och hållet så att de går och lägger sig ner, säger Anders Viklund som sköter de flesta ­eftersök här i kommunen. Att bli attackerad av ett uppretat eller skadat vildsvin kan gå riktigt illa. Det har hänt att folk fått en pulsåder avsliten av deras vassa betar.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se