Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägare trötta på nedskräpning

Ingen tar ansvar för nedskräpningen i skogen och jaktlaget inom Tingsnäs viltvårdsområde är trötta på att städa.
I går diskuterade miljö- och byggnadsnämnden i Rättvik problemet.

Det är som ett litet samhälle mitt i skogen. Ett litet barn leker, några vuxna sitter kring en lägereld. En fullsatt minibuss lämnar platsen och en annan står kvar på vändplanen vid en skogsbilväg utanför Vikarbyn.
Jonny Bäckström och Göran Palo är två av cirka 50 jägare inom Tingsnäs viltvårdsområde där tältlägret finns. Den här sommaren och flera somrar före det har bärplockare bott på platsen.
– Vi vill inte att bärplockarna ska avhysas. De får gärna plocka bär, men det är skräpet de lämnar när de bryter lägren vi inte vill ha, säger Göran och Jonny.

Ingen av bärplockarna pratar engelska. Medlemmarna i jaktlaget har försökt tala med bärplockarna om problemet med nedskräpningen, men det går inte att förstå varandra.
– Det finns ingen lösning på situationen. Efter förra sommaren städade vi på platsen och bad kommunen hämta sopsäckarna, men det gjorde de inte. Säckarna blev kvar. Flera somrar har människor bott i skogen på samma vändplan. Den här sommaren är lägret större än vanligt. Cirka 25 personer bor här, ett enligt mig ovärdigt liv, utan ordentligt tak över huvudet, inga sanitetsinrättningar. Bäruppköparna borde ta lite ansvar för människorna och det finns ju även barn i lägret. Det är verkligen tråkigt att se, säger Jonny Bäckström.

Martin Clarstedt, miljö- och byggchef inom Rättviks kommun håller med om att situationen på flera håll i kommunen inte är acceptabel.
– Det är ett jättestort problem och frågan togs också upp i miljö- och byggnadsnämnden. Lagstiftningen har inte hängt med. Kommunen har varken skyldighet eller befogenhet att vidta några åtgärder. Det är en politisk fråga, hur vi ska kunna göra något åt nedskräpningen. Som det är i dag blir markägarna dubbelbestraffade, de utsätts för nedskräpning och enligt gällande regler ska mark­ägarna också städa på sina marker. Problemet gäller inte bara vår kommun. Det är ett generellt problem, säger Martin Clarstedt.

Polisen har inga befogenheter att ingripa. Enligt allemansrätten är det tillåtet att tälta i skogen. Vid en eventuell avhysning ska Kronofogdemyndigheten kontaktas. Avhysning är ingen lösning tycker Jonny och Göran. De efterlyser ordnade förhållanden och att någon tar ansvar för soporna.
– Det är inte roligt att ta hand om resterna efter lägren och inte heller när vi ska jaga på hösten och hundarna gärna rullar sig i skit, säger Jonny.

Katarina Cham/DT