Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet Dalarna om vargjakten: "Vi förväntar oss att S inte sviker sitt vallöfte"

Regeringens senaste beställda utredning kring överklagandeprocessen vad avser jakt och skyddsjakt på varg kan enkelt tolkas som att Regeringen gör vad den kan för att försvåra förvaltningen av varg. Om så är fallet är det ett oerhört svek mot de som tvingas bära de negativa konsekvenserna vargen för med sig. Det innebär även att Socialdemokraterna väljer att bryta ett av sina allra tydligaste vallöften.

LÄS MER: Vargjakt inför EU-domstolen

I olika medier framskymtar att det finns helt olika uppfattningar inom regeringen om hur vargjakten ska hanteras. Det är heller ingen större hemlighet att efter att en miljöpartistisk statssekreterare besökt Bryssel i somras kom ett nytt brev från kommissionen med klagomål på den svenska vargjakten. Men, att Socialdemokraterna nu verkar vika sig för det knappt sju procent stora Miljöpartiet är synnerligen upprörande. I valkampanjens avslutande partiledardebatt mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven hösten 2014 lovade nuvarande statsminister Löfven att det ska finnas både skydds- och licensjakt på varg. Har Stefan Löfven redan glömt sina löften? Det har inte alla i Dalarna som verkligen tog löftet som en intäkt för att Socialdemokraterna ämnade föra en landsbygds- och rovdjurspolitik som tog hänsyn till de människor som lever där.

Läs mer om vargjakt här

När den nya rovdjurspolitiken antogs 2013 understöddes den av 87 procent i riksdagen. Det är en synnerligen kvalificerad majoritet. De som valde att stå utanför var Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Kommer Socialdemokraterna vika sig för Miljöpartiet? Tänker Socialdemokraterna svika jägarna, lantbruket, samerna och den majoritet av befolkningen som anser att vargstammen ska förvaltas med jakt? Vargfrågan har utretts in absurdum. De senaste studierna som beställdes av miljöminister Åsa Romson visar att Sverige, med råge, har det antal vargar som EU kräver. Dessa rapporter underströk också att vargjakt måste finnas för att förvaltningen ska få legitimitet hos de drabbade. Hur många studier ska det krävas innan det ska gå att få till en vargförvaltning? Eller är målet att hela tiden beställa nya studier så att jakten aldrig ska kunna genomföras? Vi blir misstänksamma.

LÄS OCKSÅ: Det behövs inga vargar i Sverige  

Jägareförbundet Dalarna ser inget skäl att stoppa licensjakten nästa år – inte direkt eller genom att i en forcerad process ändra reglerna kring talerätten. Kommissionens argumentation är svag och skulle frågan hamna i EU-domstolen skulle vi få tydlighet – och slippa tolkningar och antaganden. Skulle regeringen stoppa licensjakten på varg nästa år så är det inte av tvång utan av fri vilja. Vi förväntar oss att Socialdemokraterna står upp för sin politik – och inte sviker sina vallöften.

Thomas Björklund

Ordförande Jägareförbundet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel