Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet om vargjaktsbesluten: "Fullständigt kaos"

Efter flera överklaganden och domstolsbeslut ser det för tillfället ut som att licensjakten på varg blir av i Dalarnas och Gävleborgs län, men stoppas i Värmland och Örebro. Jägareförbundet beskriver situationen som "fullständig kaos i vargförvaltningen".

I en dom den 18 december slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att jaktförordningens förbud mot att överklaga jaktbeslut i domstol inte var förenlig med EU-rätten och avskaffades. Efter det blev det åter igen möjligt att överklaga till domstol.

Sedan beskedet har ett flertal domar och överklaganden behandlats.

Under måndagen beslutade förvaltningsdomstolen i Falun att den planerade licensjakten på varg stoppas tillfälligt i Dalarnas, Örebros, Gävleborgs och Värmlands län. Men efter en överklagan av den domen bestämde sig kammarrätten i Sundsvall under tisdagen att ändra stoppbeslutet i Dalarnas och Gävleborgs län där det nu ser ut som att licensjakten drar i gång på lördag som först planerat.

Men i Värmlands och Örebros län gäller andra besked. Kammarrätten i Göteborg beslutade att inte meddela prövningstillstånd för överklagandena av inhibitionsbesluten. Det innebär att förvaltningsrättens beslut om inhibition står fast och att ingen jakt får ske tills vidare.

I ett pressmeddelande skriver Jagareförbundet att de är bekymrade och besvikna över utvecklingen:

– Vi är inte överraskade. Det system som Högsta Förvaltningsdomstolen underkände för att det inte följde EU-rätten var skapat för att komma ifrån de konsekventa överklagningar som skedde tidigare. Nu har vi fått tillbaka samma kaos, säger Torbjörn Lövbom, ordförande, Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.

Torbjörn Lövbom vill nu att regeringen och riksdagen nu på allvar tar tag i frågan om hur domstolsprövningen ska utformas.

– Vargfrågan är oerhört komplicerad. För att förstå alla delar måste man läsa in sig i alla utredningar och all forskning som skett de senaste åren. Att domstolarna gör helt olika bedömningar visar att de inte klarar av att ta till sig och värdera all information som parterna tillför målen. Blir det rättssäkert när domstolarna inte kommer fram till samma sak?

Naturskyddsföreningen är en av de parter som först överklagade den planerade licensjakten. Mattias Ahlstedt, ordförande i Dalarnas län, är inte heller nöjd med domstolsprocessen.

– Vår ståndpunkt i frågan är såklart inte ny, vi vill inte ha någon licensjakt utan då ska det vara riktad skyddsjakt. Men jag håller med om att processen blivit rörig. Såhär får det inte gå till, säger han.