Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarna äger inte djuren!

Annons

Alliansen med dess stödparti SD har röstat igenom mot regeringens vilja att en jaktmyndighet ska upprättas. 

Som jaktkritiker anser jag det synnerligen märkligt att skapa en myndighet för att stödja en hobby! Jakt är en fullständigt onödig och destruktiv hobby som dödar cirka 1,2 miljoner djur och skadskjuter 100 000-tals djur vilket innebär stort och helt onödigt lidande för djuren.

När jägarna dessutom dödar cirka 350 000 djur och bara kastar dem på sopbacken är detta oerhört oetiskt förfarande mot levande varelser. Det är rävar, grävlingar, fiskmåsar, nötskrikor med flera som jägarna inte vill ha i skogen. För att eliminera dessa som jägarna menar skadedjur används fällor och snaror som gör att djuren sliter sönder klor och tänder för att försöka komma ur sin fälla.

Jägarna förvägrar också på så sätt genom sin verksamhet oss djur-och naturvänner naturupplevelser. Jägarna äger inte djuren och ska inte bestämma hur den svenska faunan ska vara sammansatt.

Vid en enkät gjord av SLU i Umeå svarade mer än 60 procent att de var mot jakt om den skedde enbart för nöje och spänning skull. Nu är ju all jakt just för nöje och spänning vilket tydligen inte så många människor känner till. Ingen är beroende för sin utkomst att jaga. 

Att djur har liknande nervsystem som vi människor har varit känt under lång tid och att djur känner smärta och lider som vi vid skador. Men senare års forskning har visat att djuren inte bara har fysiska känslor utan också psykiska förmågor som liknar människans. Skillnaden mellan människa och djur blir allt mer diffus.

Djur har empati, det gäller även möss och kråkor (se de Walls Empatins tidsålder). Framför allt jägarnas syn på djur liknar de som slavägare och slavhandlare har på 1700- och 1800-talet om svarta människor. (se Strindlunds Jordens herrar).

Det är hög tid att se djuren som de levande och kännande varelser de är och inte som någon okänslig materia som man kan behandla hur man vill.

Hans Ryttman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare