Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarna ska reglera otillåtna jaktmetoder själva

Länsstyrelsen anordnade ett möte med jaktetik gällande specifikt björnjakt i veckan.
Anledningen var att det skett oetiska och otillåtna jaktmetoder på just björn de senaste åren.

På Länsstyrelsen i Dalarna är man övertygad om att just jaktetik är en stor fråga att behandla. Främst för framtida acceptans för jakt.

Det säger Jonas Bergman, funktionssamordnare vid Länsstyrelsen i Dalarnas viltfunktion.

Mötet, som skedde tidigare i veckan, var ett initiativtagande från länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg och dit bjöd man även regionala jägarorganisationer, skogsbolag och hundklubbar. Där redovisades länsstyrelsernas arbete gällande jaktetik inom björnjakt eftersom man anser att etik är en stor fråga inom jakt.

Den senaste tiden har man i de båda länen fått indikationer på att oetiska och otillåtna jaktmetoder förekommit under björnjakt.

– Det är skillnad på otillåtet och oetiskt. Som tillsynsmyndighet ansvarar länsstyrelsen för att förebygga användning av otillåtna jaktmetoder vid björnjakt. Med mötet ville vi därför höra om det finns något vi kan göra för att stötta andra aktörer, säger Carl-Johan Lindström, vikarierande chef vid natur- och viltenheten vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Vad gäller oetiska jaktmetoder skull det kunna vara att ha möjlighet att byta till en utvilad jakthund under jakt på en och samma björn. Det kan vara ett drev som pågår länge och på stora områden under varma jaktdagar.

Men nu vill länsstyrelserna att jägarkåren i sig ska ändra jaktmetoderna själva i stället för att hårddra reglementet av björnjakten inom länsstyrelserna.

Under mötets gång uppger man att mötesdeltagarna var eniga om att otillåtna jaktmetoder är oacceptabla.

– Från länsstyrelsernas sida tycker vi att det var ett mycket bra möte. Samsynen kring etik vid jakt var den röda tråden och de inblandade tog tydligt ställning mot oetiska och olagliga jaktmetoder, säger Jonas Bergman.