Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakt på lodjur: "Jägarnas Riksförbund begär att över 300 djur ska fällas"

Jägarnas Riksförbund begär att 355 lodjur får fällas vid 2018 års licensjakt. I mellersta rovdjursförvaltningsområdet där Dalarna ingår hoppas man få fälla 62 lodjur.

De senaste inventeringarna visar att det finns drygt 1220 lodjur i Sverige. Naturvårdsverkets mål ligger på 870 stycken. Lodjursjakten påbörjas den 1:a mars 2018 och Jägarnas Riksförbund har begärt jakt efter 355 lodjur under licensjakten hos landets länsstyrelser.

LÄS MER: Jägarförbund vill skjuta 35 vargar i Dalarna

Under förra året fick det skjutas 79 lodjur och det räckte inte till för att minska stammarna. Lodjuren finns över hela landet och eftersom de är svåra att inventera är stammen underskattad. För att nå målen för lodjursstammen måste alltså jakten öka och det är därför Jägarnas Riksförbund nu begär den ökade jaktkvoten.

Förbundet vill att avskjutningen fördelas av länsstyrelserna inom det mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet och i det norra rovdjursförvaltningsområdet begär förbundet en riktad jakt på ett visst antal lodjur i varje län.

LÄS OCKSÅ: Krönika av Uffe Stridsberg: Lagförslag ökar hotet mot rovdjur

Så här vill förbundet att avskjutningen ska delas upp:

Södra rovdjursförvaltningsområdet, 30 lodjur.Mellersta rovdjursförvaltningsområdet där Dalarna ingår, 62 lodjur.Jämtland, 95 lodjur.Västernorrland, 21 lodjur.Västerbotten, 83 lodjur.Norrbotten, 64 lodjur.

Sverige är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden där alla Sveriges län, förutom Gotland, ingår. Inom varje område kan länsstyrelserna komma överens om hur jaktbesluten ska se ut, men det är fortfarande varje län som fattar besluten.

LÄS MER: Vargtilldelningen får stark kritik från Jägarförbundet: "Den är på tok för snålt tilltagen"