Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på signalkräftorna börjar

Klockan 17 i eftermiddag startar årets kräftfiske för både allmänhet och fiskerättsinnehavare i Väsman. För Ludvika Norra, med sjöarna Gårlången och Övre Hillen, är det fiskerättsinnehavarna som startar i kväll och allmänheten får vänta till torsdag 11 augusti.
- En riktig folkfest. Åtminstone första natten, säger fisketillsyningsman Börje Lind, Ludvika.

- Ett par hundra kräftfiskekort är sålda för Väsman och runt 150 inom Ludvika Norra. Man får fiska med tio burar per kräftfiskekort. Vissa fiskar med familj och barn, andra i kompisgäng,.
- Vi har inte provfiskat i år så vi har ingen koll på storleken. Ifjol var tendensen glädjande lite större kräftor än året innan, säger Börje Lind.
I Väsman plockas under kräftfisket så mycket som runt 40000 signalkräftor upp. Sedan ett par år lyder uppmaningen nämligen att ta upp alla kräftor som kryper in i burarna, även små, för att beståndet som blir kvar ska få mera mat och växa sig större till kommande år.

Start kl 17

Fisketillsynen börjar redan i eftermiddag att åka runt sjön i båt för att kontrollera att till exempel tiderna hålls. Man måste ha godkända fiskekort att kunna visa upp. Burarna får släppas i först klockan 17. Fisket får bedrivas fram till klockan 09 dagen därpå då alla fiskeredskap ska ha lyfts upp. Övrig båttrafik ska kunna vistas på sjöarna mellan klockan 09 till 17 även under kräftfiskeveckorna.
Vad kostar det då att fiska kräftor?
- Lite olika i Väsman och Ludvika Norra. Man måste ha löst ett årskort och därtill köpt ett särskilt kräftfiskekort. I Väsman kostar kräftfiskekort 150 kronor för en veckas fiske. För 300 kronor får man fiska tre veckor i sträck.
Och man är garanterad fångst av signalkräftor?
- Ja, nog får man kräftor allt. Mer eller mindre givetvis. Men det ska bli sämre väder. I nästa vecka kallare och regnigare, säger Börje Lind.
Från fiskekorsäljaren Team Sportia i Ludvika sägs att man säljer något fler kräftfiskekort i år.
BOO ERICSSON
023 47634
boo.ericsson@daladem.se