Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktens syfte är att minska inaveln

Att Våmhusvargarna inte tar hundar är ingenting som Naturvårdsverket tar hänsyn till.

– Nej, i det här fallet gör vi inte det, säger generaldirektör Maria Ågren.

– Hade det varit ett skyddsjaktbeslut så hade vi gjort det. Men grunden för vårt beslut nu är att fokusera på de revir där det finns den högsta inaveln, fortsätter hon.
Ett av dessa är Våmådalens revir. Det säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.
Trots att syftet med vargjakten är att minska inaveln, sparas vissa revir med mycket inavel. Skälet är att öka chanserna att lyckas med utplanteringen av vargvalpar födda i djurparker.
– De tikar vi planerar att märka med sändare och använda när vi sätter ut vargvalpar kan ha hög inavelsgrad, men deras födslar matchar djurparksfödslarna, säger Ruona Burman.
Naturvårdsverkets beslut om vargjakt har redan överklagats och behandlas just nu av förvaltningsrätten. Men även Våmhusjägarna har möjlighet att överklaga.
– Det är inget som hindrar dem, säger Maria Ågren.
Generaldirektören säger också att vargjakten kommer att utvärderas, oavsett om vargarna i de utpekade reviren har skjutits eller inte.

Jennie-Lie Kjörnsberg