Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställt i Älvdalen

Annons

Älvdalen har Sveriges mest jämställda kommunfullmäktige. Här sitter lika många kvinnor som män.
– Vi får väl sträcka på oss även om det är slumpens förtjänst, säger Sven-Olof Åsberg, ordförande.

Det är nyhetsbyrån Siren som inför Internationella Kvinnodagen nu på fredag har räknat hur många män och hur många kvinnor som sitter i kommunfullmäktige runt om i landet. Den absoluta majoriteten, 270 kommuner, har mansdominerade fullmäktigesalar. Stockholm och 18 andra kommuner har fler kvinnor än män i fullmäktige.

Älvdalen är den enda kommunen med lika många män som kvinnor i fullmäktige. Detta fick Sven-Olof Åsberg, M, ordförande, veta på måndagen.
– Jag har inte funderat på det tidigare. Vi har inte jobbat med någon form av kvotering. Men det är nog så att Älvdalens kommun är ganska jämställd och att det speglas även i fullmäktigeförsamlingen, säger han.
När han tänker efter vad det kan bero på, tror han att det kan finnas en tradition i kommunen av att dela lika.
– Söderut var det mer så att äldsta barnet fick gården. I Älvdalen har det varit självklart att dela.

Marica Leandersson, C, är vice ordförande i Älvdalens kommunfullmäktige. Hon tycker att Sirens undersökning stämmer med den bild som hon själv har av jämställdheten i fullmäktige.
– Jag tycker också att det är både män och kvinnor som går upp till podiet och säger sitt, säger hon och fortsätter:
– Fast det är mest män. Man kanske inte kan räkna med att det ska vara 50/50 heller eftersom vi ju har två kommunalråd som är manliga och de får svara på många frågor som ställs.

Nyhetsbyrån Siren konstaterar också att det även i Älvdalen är så att det är fler män som har tyngre politiska poster, som ordförandeskap och kommunalrådsmandat. Fullmäktiges ordförande Sven-Olof Åsberg vill ändå lyfta fram att det finns kvinnor som har en högre position i kommunen.
– För skolan har vi ju en kvinnlig ordförande. Och chefen för miljö- och hälsoskyddskontoret är kvinna, och vi har både en manlig och en kvinnlig arkitekt. Kvinnorna ligger ganska långt fram, säger han och tillägger apropå fördelningen mellan könen i fullmäktige:
– Jag tycker att vi får sträcka på oss i Älvdalen, även om det är slumpens förtjänst.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se