Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Björklund som troende europé

Så sammanfattade jag Jan Björklunds tal i Almedalen på Twitter. Och Liberalernas ordförande höll på söndagskvällen framförallt ett EU-tal, ett anti-Brexittal, ett försvarstal för en alltmer federal och överstatlig Europaunion. Liberalerna har så länge man kan minnas varit det mest EU-positiva och euro-positiva partiet i svensk politik. Man skulle kunna tycka att det är modigt, detta att stå för sin sak och på ett nästan religiöst och okomplicerat sätt framhärda i en uteslutande positiv syn på EU-projektet. Men jag menar att det tyder på politisk och social tondövhet.

Björklund hade inte ett ord till övers för alla dem som känner oro i detta EU över försämrade villkor för löntagare eller nedrustning av välfärden. En troende europé talade i Almedalen – över huvudet på den överväldigande majoriteten av människorna i Europa. De flesta svenskar, liksom de flesta européer, accepterar EU. Jodå. Men den där överentusiastiska falsettonen som hyllar EU känns helt enkelt en smula nordkoreansk.

I övrigt hade Björklund inte så mycket att säga. Vad som emellertid står klart är att en samstämd Allians inte längre existerar. I fråga efter fråga - från energi till försvar – lösgör sig Liberalerna från Alliansen.

Det tragiska är att i detta frigörande från Alliansen bejakar Liberalerna, som nyligen hette Folkpartier, ingenting av sitt stolta socialliberala arv.