Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Björklund som troende europé

Annons

Så sammanfattade jag Jan Björklunds tal i Almedalen på Twitter. Och Liberalernas ordförande höll på söndagskvällen framförallt ett EU-tal, ett anti-Brexittal, ett försvarstal för en alltmer federal och överstatlig Europaunion. Liberalerna har så länge man kan minnas varit det mest EU-positiva och euro-positiva partiet i svensk politik. Man skulle kunna tycka att det är modigt, detta att stå för sin sak och på ett nästan religiöst och okomplicerat sätt framhärda i en uteslutande positiv syn på EU-projektet. Men jag menar att det tyder på politisk och social tondövhet.

Björklund hade inte ett ord till övers för alla dem som känner oro i detta EU över försämrade villkor för löntagare eller nedrustning av välfärden. En troende europé talade i Almedalen – över huvudet på den överväldigande majoriteten av människorna i Europa. De flesta svenskar, liksom de flesta européer, accepterar EU. Jodå. Men den där överentusiastiska falsettonen som hyllar EU känns helt enkelt en smula nordkoreansk.

I övrigt hade Björklund inte så mycket att säga. Vad som emellertid står klart är att en samstämd Allians inte längre existerar. I fråga efter fråga - från energi till försvar – lösgör sig Liberalerna från Alliansen.

Det tragiska är att i detta frigörande från Alliansen bejakar Liberalerna, som nyligen hette Folkpartier, ingenting av sitt stolta socialliberala arv.

Annons